Thursday, June 9, 2011

Detik-Detik Pengalamanku Di LPP

Salam,

Alhamdulillah dpt jua aq o9 & update blog yg suda lama terbiar.... haa tjuk yg aq nk post kali nie adalah tentang serba sdikit pengalaman dan kenangan aq di Lumut Power Plant(LPP)...

11 May 2011
Pukul 11 pg, akak aq call gtau ada C-inspection kt LPP. 11.30 pg, aq trus bertolak dari umah ke Manjung(pg umah akak aq ler). lbey kurang 5 jam stengah jgk la perjalanan merentasi Gurun, Seberang Jaya, Juru, Bukit Merah, Pantai Remis... sakit pinggan den nie haa... hehe

12 May 2011
Awal2 pg lg aq da gerak ke LPP untuk safety briefing sebelum bermulanya C-Inspection pada 14 May. Mse kt guard house tu aq da nampak dua org mamat jalan bersama & akak aq pn tgur.. Rupanya mamat 2 pn akn join skali untuk safety briefing dgn aq. So kt banggunan simulator aq pn bertgur sapa la ngan dia, namanya Daud. Lps 2 ktaorg ik0t sorang bro nie pg safety briefing. Time brifing, mcm2 la diaorg cter. Da nme pn SAFETY so msti la ckp sal KESELAMATAN je.. Then aq ngan daud jmpa ngan Abg Zamri(Bos yg byar gaji ktaorg) haha so sempoi gak la bos nie, ckp pn lmah lmbut je. Selesai di-interview je trus blk umah n tdur...

14 May 2011
Bermulalah ary pertama aq melakukan keje di Lpp... perghh rasa mcm nk mati je, rasa mcm da xnk pg dh keje untuk keesokan harinya... apa-apa pun semuanya berjalan dengan lancar, banyak benda baru yg dipelajari, contohnya cara nk buka tubing gas dan macam2 lagi. Baru aq rasakan, rupanya susah untuk mencari rezeki..

15-23 May 2011
Aktiviti lebih kurang sama je. Ikut je bos untuk team aq pg wat keje, contoh mcm buka px transmiter, meter-meter, tarik cable dalam GT32 tu dan macam2 lg la.. Abg Zamri pn ada jgk ajar cara CNI team buat calibration. Susah jgk tp best. Abg huri pn ada jgk ajar aq cara menggunakan MC5 iaitu suatu alat elektronik yg digunakan untuk mengukur suhu dan tekanan.. Pening jgk tp alamdulillah aq boleh.. hehe

24 May 2011
Ary yg xkan aq lupakan dalam sejarah hidup aq. LPP ada la anjurkan program menderma darah untuk hospital. So aq pn j0in la coz sblum nie xpenah pun menderma, lps je check jenis darah, berat badan & tekanan darah, aq pn menderma la.. sakit gak kne cucuk... xpe, nk cuba pnya psal... lpas je jarum dah dicabut dari bdan aq, dapat la tgk 300ml darah dalam beg 2.. lama jgk aq baring coz ase lmah skit badan. Dalam 5-10 minit cm2 la, aq pn bangun dan pg duduk kat sblah akak aq yg tgh bagi T-Shirt kt para penderma. Mulanya ok lg, pas2 tetiba je darah mercik ke lantai n sluar aq, terus aq pitam & xsedar pa pe. Kt bawah nie ada la beberapa pic yg disnap oleh staf LPP.. hehe kenangan manis utk aq. tq ye kak.


Nie mse pitam & tgh tmbah air


Dr wat pemeriksaan kali ke-2


Kena cucuk, sakit seyh.. haha

Masih ramai lg ingin menderma 

Tuudiia jarum & ubat kebas

Syafiq(student practical), tnya ape kt akak aq tu?

Dr & Assistance hospital Manjung 


Student Practical


Abg Huri tgh gelak aq pengsan. T_T hampeh t0l.


Peace akak chumil


Abg Din(bos scafolding) pn datang menderma

Peace my sis




no caption


Tempat menderma 

*sebenarnya masih ada lg yg aq nk post, nanti sambung lg ye.... n_n

Post a Comment