Tuesday, April 30, 2013

Mama Dan Abah Dah Balik Dari Umrah... Rindunya!!!!


Kali nie lain sikit kan cara Mr.H update... Selalu pakai "salam" je... nie baru belajar dari blogger lain untuk maju lagi setapak dalam dunia blog nie.. Kelmarin 29 April 2013... Ada apa dalam hari nie untuk catatan Diari Samprit Ungu nie ye. Ok lah, jom tengok dari pagi aktiviti Mr.H untuk  29 April 2013..

Ok lah, pagi nie bangun mandi dan terus settlekan dapur yang tak berkemas.. So basuh la ape yang ada dalam singki dan kemudiannya kemas barang--barang laptop Mr.H di ruang tamu.. Sebab semasa mama dan abah tak ada.. Mr.H banyak habiskan masa online dan rehat di ruang tamu je... Kadang-kadang tidur pun kat ruang tamu je... Rasa macam malas nak masuk tidur dalam bilik...

Dah selesai kemas rumah semua, terus kunci pintu dan start enjin kereta, hari nie hari ke-2 Mr.H kembali memandu, nak bagi cekap sikit... Ye la, 3 tahun tinggalkan pemanduan kereta nie susah la nak kembali cekap... So mulanya Mr.H pergi isi minyak dulu... Dah selesai je, terus drive ke Jitra.. Alhamdulillah, rasa gemuruh nie kurang sikit daripada semalam... Rasa makin seronok pulak bila drive.. Sampai tak sedar pedal minyak dah tekan sampai 100 km/j. Hehehe

Hahaha kaki den panjang sangat....
Dalam pukul 10.30 pagi Mr.H dah sampai Jitra dan terus ambil barang-barang di rumah sewa nak bawak balik rumah la... So dah selesai terus kembali pulang ke rumah mama... Dah sampai rumah terus masukkan dalam mesin baju yang nak dibasuh dan terus download movie di Torrent. Lebih kurang jam 3 petang. Mr.H dah dapat panggilan telefon dari abah... Diaorang dah sampai Penang.. So estimate masa dalam jam 6:00 petang diaorang sampai di Kedah nie... Hampir jam 5 petang, Mr.H mandi, solat asar dan bersiap untuk jemput mama dan abah di Masjid... 

Jam 5:30 petang Mr.H dah tunggu dekat Masjid Mu'adzam Shah Kuala Nerang, sebab masa abah call tadi cakap sampai sini dalam pukul 6:00 petang. So datang la awal sikit takut ramai pulak yang datang nak jemput ahli keluarga masing-masing... Lagipun Mr.H nie tak cekap sangat memandu so risau jugak takut nanti nak cari parking pun susah... So dah sampai je dekat perkarangan masjid tengok sunyi je...

Tengok!! Tak ada orang pulak... Cuaca pun mendung menanti hujan je nie...  Tinggal Gebu(kereta putih yg selalu Cik Pieja panggil dengan nama Gebu) je kat situ.
Sabar menanti... Dalam masa yang sama Mr.H dapat call dari kakak yang first tanya mama dan abah dah sampai ke belum sebelum abang Mr.H pulak yang call selepas tu... Amboi ringtone putih putih melati kerja menyanyi je la kat handphone nie nampaknya... Gambar kat atas nie rasanya dalam pukul 6.00 petang sebelum hujan lebat turun. Ya Allah, hujan yang turun lepas tu memang lebat sangat-sangat sampai boleh tengok kat atas bumbung tu angin bawa hujan tu.... Mr.H yang duduk kat situ pun rasa takut je... Dengan kilat lagi... Memang menakutkan... Risau jugak dekat rumah sebab Mr.H tak tutup laptop sebelum keluar rumah... Sebab budget dalam 6:30 petang dah dapat online semula... Last-last delay sampai 1 jam lebih baru mama dan abah sampai.

Semasa sendirian menunggu kat masjid nie macam-macam jenis orang Mr.H dapat jumpa... Ada pasangan suami isteri nie... Sejuk mata memandang mereka... Si isteri bertudung labuh dan berjubah... Tengok pada mereka rasanya mereka nie berniaga... Tak lama lepas tu ada 1 family nie datang singgah solat asar, anak dia budak sekolah lagi tapi pakai tudung labuh jugak... Alahai comel... Tak lama selepas tu hujan turun dengan lebatnya... Ada dua buah motosikal ditunggang oleh seorang pak cik dan anaknya... Kesian kat diaorang berdua, lencun kena hujan... Anaknya Mr.H rasa dalam form 5 la... Comel sangat budaknya. Hadoi rasa macam nak mintak no telefon je kat pak cik tu... hahahaha *gatai nohh...

Lebih kurang jam 6:40 petang, ada seorang mak cik nie datang dan duduk sebelah Mr.H berborak kejap... Best jugak sembang dengan mak cik nie... Laaaa mak cik nie duduk Jitra rupanya.. dan sedara dia ada buka kedai makan dekat rumah mama nie.. Hehe rancak jugak la berborak sehinggalah jam lebih kurang 7:15 petang, bas yang dinaiki oleh mama dan abah pun sampai... So semestinya pelukan erat dari abah dan mama Mr.H tunggu melepaskan rindu yang terbuku... Wahhh rasa happy sangat bila dapat peluk mama dan abah... So terus angkat beg-beg diaorang masuk dalam kereta... Hujan masih renyai-renyai... Untuk perjalanan pulang, abah yang drive, Mr.H duduk belakang je... Serius tak berani nak drive kalau abah ada kat sebelah... Kakak-kakak Mr.H ada pengalaman kena marah dengan abah bila diaorang memandu... hehehe

Untuk keesokkan harinya(hari nie la 30 April 2013) Mr.H, mama dan abah masing buka la beg-beg nie... Tudiaaa macam-macam ada.. Layan ja gambar-gambar kat bawah nie... 

kesemua beg oleh mama dan abah...

Jagong mas... agen yang bawa paerents Mr.H untuk umrah..

Sejadah....

Tasbih kristal...

Lebai...

Jubah untuk Mr.H

Al-Quran...

Cawan untuk hidangkan air zam-zam

Tasbih tulang unta...

Dua tong air zam-zam...

Kurma Makkah

Coklat...

Coklat yang terlalu manis....

Itu antara barangan yang dibeli oleh mama untuk diberikan kepada tetamu yang akan menziarah mama dan abah nie... Apa-apa pun Mr.H rasa seronok sangat dengan kepulangan mereka... Banyak pengalaman semasa mereka berada disana, dikongsikan kepada Mr.H... Besar nikmat dan dugaan bila kita berada disana.. Insyaallah suatu hari nanti, Mr.H pasti akan sampai jugak dengan bakal isteri Mr.H... Hehehe sempat lagi nak berangan-angan... Well tak mustahil kan? Insyaallah... Cukuplah setakat ini catatan Mr.H.. Terima kasih kerana sudi membaca... Sekadar perkongsian buat tatapan bersama...

Sekian Coretan Hati....




Sunday, April 28, 2013

Kenangan Kelakar Mr.H Kembali Memandu...


Salam,

Hahaha tengok tajuk pun dah tau entry kali nie Mr.H nak cerita tentang apa... Ok la straight to the point je la... Hari Isnin (29 April 2013) parents Mr.H akan pulang ke rumah dari menunaikan Umrah... Semalam pun mama ada call dari Makkah bagitau yang mama akan sampai di KLIA jam 1:00 petang esok dan kemungkinan akan sampai di Kedah pada waktu petang la. Rindu sangat nak dengar suara mama. Lega dapat cakap kejap kelmarin. Dengar macam tak berapa sihat. Mungkin faktor cuaca agaknya... Mudah-mudahan perjalan mereka dipermudahkan dan selamat sampai di sini... Amin... Mama dah nak balik so siapa yang nak jemput? Masa hantar hari tu tak apa la kakak ada, dan dia tolong hantarkan. Nie nak balik, siapa pulak nak pergi jemput diaorang? Kakak-kakak dan abang sibuk dengan hal masing-masing... 

Sms dari kakak Mr.H tentang keadaan mama dan abah
Bila fikir balik memang tak ada siapa la yang dapat jemput diaorang sebab semua kerja... So Mr.H terpaksa la jemput diaorang... Mr.H nie ada lesen kereta. Tapi rasanya dekat 3 tahun tak pernah bawak lepas habis je kerja masa tengah tunggu result SPM dulu... So faham-faham je la bila lama tak bawak. Confirm tak cekap langsung kan? huhuhu sedih pun ada tapi nak buat macam mana. Mr.H nak belajar bawak balik. Tapi mama la tak bagi takut jadi apa-apa. Biasa la mama tak pernah lagi tengok anak teruna dia nie memandu... Masa ambil lesen dulu pun dekat Penang dan kali terakhir bawa kereta pun masa pergi ke Hulu Selangor... Memang dah lama sangat kan?

Pagi nie(28 April 2013), Mr.H tekad jugak nak bawak kereta mama nie. Ye la, kalau tak practice bawak sampai bila rasa takut tu tak hilang... So start la enjin dan kunci rumah dan buka pintu pagar... Seriously Mr.H tak pernah drive kereta auto nie... Nie first time la nak cuba bawak... So dah siap dan nak mula bawak... Part yang kelakar sekali bila time nak masuk gear tu tak boleh pulak... Hairan jugak... Kan Mr.H cakap tak pernah bawak so memang tak tau la... Nak call kawan rasa malu la. Nak call kakak pun takut diaorang risau Mr.H buat pandai-pandai nak drive sendiri nie... Last-last pak cik google di hanphone jugak Mr.H tanya... Laaaaa tak tekan brek dulu. Memang tak boleh masuk gear la... Hahaha nampak sangat tak tau langsung kan?

PKR tu.. haha bawak jugak walaupun takut... 
Yang tengah baca nie confirm tengah gelak depan laptop tu kan? Jangan gelak sangat. Malu la Mr.H.. Hahaha tapi kenangan untuk Mr.H la kan yang baru nak belajar bawa semula setelah 3 tahun tak bawak... So da boleh bawa pelan-pelan... Cuma kaki nie still kaku lagi la nak tekan brek dan minyak... Nak kena selalu bawak la baru cekap sikit. So pagi tadi dapat la round kejap. Rasanya tak ada la susah sangat pun... Kenapa la dari dulu lagi Mr.H tak buat berani macam nie... Kalau tak dah lama cekap... Apa-apa pun memang kenangan paling kelakar la nak bawak kereta nak kena tengok google... Menunjukkan bertapa pentingnya internet buat kita kini kan? Thanks for reading...

Sekian coretan hati.... 

Gwiyomi, Gwiyomi, Gwiyomi...

Salam,

Haaaa fenomena Gwiyomi dah menyerang mentaliti rakyat Malaysia selepas kegilaan terhadap Gangnam Style... Kalau kita tengok dekat youtube, facebook dan twitter, dah bersepah rakyat Malaysia yang buat video korea nie... Apa itu Gwiyomi? Jom tanya pak cik google dia kata apa...

The Song Gwiyomi , atau Kwiyomi Song (귀 요미 송), adalah K-pop tunggal oleh Korea Selatan penyanyi Hari dan telah dibebaskan pada 18 Februari, 2013. Ia telah diilhamkan oleh isyarat dari rapper Korea Selatan Jung Ilhoon budak kumpulan BtoB . Isyarat ini dipanggil 'Gwiyomi Player', yang menjadi meme Internet pada bulan Oktober 2012 diikuti dengan kemunculan pertamanya di South rancangan realiti Korean oleh SBS MTV bernama MTV Diary. Isyarat ini juga telah memberi inspirasi kepada banyak netizens Asia untuk memuat naik versi mereka sendiri ke internet. (sumbercopypasta)

Mr.H pun tak berapa faham sangat apa yang pak cik google bagitau... Tapi yang Mr.H tau Gwiyomi nie memang dah jadi 1 trend ramai rakyat Malaysia terutama remaja la kan... Dari orang awam sampai la ke artis-artis tengah demam buat benda nie... Pendapat Mr.H la, tak ada faedah pun buat Gwiyomi nie... Kalau rasa comel tu memang, kalau orang korea buat la... Mungkin sebab budaya diaorang... Hahaha confirm awek-awek melayu tak suka punya Mr.H punya entry nie... Well, rasanya tak perlu kot semua perkara kita tiru budaya yang entah apa-apa dari luar negara nie... 


Tapi bila dah muncul video-video Gwiyomi nie tak lengkap kalau tak ada video Parodi tentang Gwiyomi nie seperti mana sewaktu fenomena demam Gangnam dahulu.. Yang terbaik Mr.H pernah tengok macam video yang kat bawah nie... Comel sangat dan ada mesej dalam video nie... Wajib layan... hehehe dan paling best bila ada jugak geng-geng troll di facebook nie buat troll tentang Gwiyomi... Jom tengok video nie dulu...


video

Best kan? Mr.H pun suka sangat dengan video-video dari bro nie... Banyak lagi video-video best yang boleh korang layan... Dakwah dalam hiburan.. Memang terbaik la... Lebih baik dari buat tarian Gwiyomi yang tak mendatangkan apa-apa faedah pun... Kalau muka cun, comel dan buat Gwiyomi nie. Mungkin la ramai orang akan puji macam nie "awak comel la, saya suka la video awak, umur berapa nie". Confirm komen-komen macam nie korang akan dapat. Kalau sebaliknya "nie la video paling buruk, baik delete je la, booooo, blah la". Tak pasal je kena komen-komen negatif... Korang jugak bebal dan sakit hati kan? Hehe

Untuk video dari artis, ramai jugak la yang buat antaranya Wawa Zainal, Nora Danish, Faizal Ismail dan ramai lagi la... Tapi video kat bawah nie antara paling comel la... hahaha terbaek la Abon.... 

video

Hahaha apa-apa pun Mr.H pun tak tau apa yang best sangat dengan Gwiyomi nie... Tak perlu rasanya kita terlalu fanatik sampai nak tiru semua budaya barat nie... We have our own originality right? Terpulang la kepada anda nak tiru atau tak Gwiyomi nie... Bagi Mr.H pilihan yang terbaik macam video yang atas tadi "gi ngaji, gi ngaji". Hehehe itu lebih baik kan, pahala pun dapat... Sekadar pendapat dari hati... Tak ada niat nak kutuk sesiapa pun... Just share pendapat... Thanks for reading... 



Sekian coretan.....

Friday, April 26, 2013

Coretan Mingguan (25 April 2013)

Salam,

Entry terakhir untuk coretan minggu ini,


25 April 2013

Pagi nie ok la, tidak kelam kabut seperti semalam... Seperti biasa, bangun solat, dan terus bersiap untuk ke poli... pagi nie Mr.H keluar dari rumah sewa awal sikit sebab hantar kawan Mr.H yang tumpang tidur dirumah sewa semalam ke kilang dimana Mr.H practical dulu... Dah selesai hantar kawan Mr.H tu, terus bertolak ke poli... Dah siap kunci motor so tunggu la kejap dekat parking motor tu sebab tak tau bilik kuliah mana untuk exam pagi nie.. hahaha boleh pulak macam tu... Tak lama lepas tu Cik Kamila sampai... So kami bersama-sama berjalan menuju ke kelas di bilik kuliah 21. Tak lama selepas tu Cik Pieja pun muncul. Tak sah kalau tak gelak dan senyum pagi-pagi nie bila kami bertiga bersama... 

So dah ready untuk masuk ke bilik kuliah sempat jugak tengok formula-formula penting untuk jawab soalan kejap lagi... dan Mr.H sempat pesan dekat geng trio nie untuk tengok soalan laplace tu... Dan terbukti soalan ramalan Mr.H masuk dalam paper final tu... Hahaha Mr.H pun tak dapat jawab sebab rumit sikit bab tu... Soalan bahagian B memang menguji kesabaran la nak jawab... 1 soalan 20 markah, jalan kira untuk jawapan je dekat 3 helai kertas... Memang panjang... Nasib Mr.H fokus lebih bab tu masa study semalam... Alhamdulillah, selesai jugak paper final kali nie... Harap semua dapat lulus la... So dah habis je paper last tu, Mr.H, Cik Pieja dan Cik Kamila nie pergi ke Jabatan Kejuruteraan Elektrik bersama-sama sebab nak temankan Cik Pieja jumpa Puan Circuit Analysis. Cik Pieja ada tertinggal kertas jawapan untuk End Of Chapter... Rugi la kan sebab orang lain dah dapat 100% tapi dia cuma dapat 40%. 

Dari semalam dia sms dekat Mr.H mengadu pasal nie. Sebab tu la Mr.H temankan dia.... Dah selesai jumpa je terus kami bertiga lunch bersama di Taman Siswa... Menu Mr.H hari nie cuma nasi dan sup daging saja... Jemu dah tengok ayam... Cik Pieja pun sama jugak menu dengan Mr.H cuma tambah ikan ketul je... So baca doa sama-sama sebelum makan. Hadoi, lawak pun ada bila ingat balik bila kami bertiga bersama... Masa makan pun sempat lagi melawak... Nasib tak tersembur nasi nie.. Alahai... Tiga-tiga boleh tahan la... Semua jenis suka bergurau... Bila duduk sekali memang terbaik la... 

Dah selesai makan Mr.H pulang ke rumah sewa dan dua awek nie ke Jitra mall jalan-jalan, ada jugak ajak Mr.H join tapi malas la... Mr.H dah nampak rumah mama dah... Terus balik rumah ambil barang-barang dan terus bertolak pulang ke rumah mama... Aktiviti pertama di rumah mama mesti la online facebook. Masa online nie ada la seorang sahabatdi facebook nie mintak edit blog dia... So banyak masa dihabiskan untuk mencari kesesuaian warna dan mood blog tu... Blog yang islamic nie tak boleh hardcore sangat dari segi design dan text dalam isi blog tu... Petangnya terus cari goreng pisang dan power root Ali cafe. Sebab memang plan nak online 24 jam malam nie... Miss Lia ada tegur jugak petang tu dan ajak skype malam nie... So malamnya hujan lebat sangat sampai Mr.H pun tak dapat nak keluar beli makan malam.. So menu kat bawah je la sebagai dinner Mr.H... 

Comey dak pinggan? hehe
So seperti yang dijanjikan malam nie Aariz Danial dan Dahlia Darius kembali online... Cuma line menghilangkan mood Mr.H malam nie... Lalu offline skype dan kembali menaip blog... Sedih la bila jadi macam tu... So dah plan nak online sehingga pagi jumaat, Mr.H online je la di facebook sehingga jam saat entry nie di-publishkan... Arghhhhhhhhhh sunyinya hidup nie... Nothing to say anymore... Just that for this week.. thanks for reading... 

*Maaf entry minggu nie tidak seperti selalu, Mr.H rasa macam telalu panjang sangat nak gabungkan kesemuanya sekaligus... Rasa lebih selesa macam nie... Hope korang pun selesa membaca... :D

Sekian Coretan Dari Hati....

Coretan Mingguan (23 dan 24 April 2013)

Salam,

Coretan untuk dua hari serentak... Tidak banyak coretan dan kisah yang menarik hari nie...


23 April 2013

Hahaha maaf atas entry diatas yang dah termasuk untuk cerita hari ini, seronok bercerita sampai tak sedar dah terlajak... Ok la, coretan hari ini bersambung bila Mr.H terjaga dari tidur jam 11 pagi. Terus mandi dan buka laptop untuk tengok facebook. So buka la fanpage untuk blog nie Diari Samprit Ungu, masih tetap dengan 6 likers. Hadoi bila la nak capai 100 orang je target Mr.H... Bukan apa, sekadar suka-suka... Teringat balik kepada follower blog nie. Masa tu baru beberapa belas orang je follow blog Diari Samprit Ungu nie... Rasa macam sunyi je. Mood nak menaip pun rasa malas je. Tapi hari demi hari Mr.H cuba dan terus cuba akhirnya ramai jugak follower yang singgah dan follow disini... Terima kasih semua... 

Sambil facebook tu breakfast la dengan nasi lemak yang dibeli masa lepas subuh tadi... Aktiviti hari nie cuma berfacebook saja dan blogwalking sambil-sambil ditegur oleh Miss.Lia. Lama jugak kami chat sehingga petang. Tengahari Mr.H tak lunch sebab dah lewat breakfast so masih kenyang lagi... Dalam pukul 3:30 petang dengar macam ada orang bagi salam dekat pintu belakang... Owh Ustaz yang tinggal belakang rumah yang datang, tanya Mama dan Abah ada telefon tak dari Makkah. Ada, tapi call kakak Linda je la... Adik beradik lain cuma dapat sms je dari kakak kalau mama dan abah kirim salam. Dah pukul 5:00 petang terus hujan dengan lebatnya. Solat asar dan kembali chat bersama Miss.Lia dan Cik Eida pun muncul sama... 

Hujan masih lebat diluar. Perut nie rasa lapar la pulak, terus pergi dapur dan keluarkan bebola dari freezer. Mr.H panaskan air di atas dapur dan terus rebus bebola tu... Tak suka sangat goreng sebab ia akan meletup masa menggoreng, Mr.H lebih suka makan bebola yang rebus. Dah siap je terus masukkan dalam tupparware nak bawak balik rumah sewa... Kembali semula di laptop dan teruskan chat bersama Miss Lia dan Cik Eida sebelum mintak izin untuk undur diri sebab perlu jugak balik ke Jitra malam nie... First reason, Mr.H dah janji nak bagi kat Cik Pieja soalan Embedded System untuk Cik Pieja buat revision. Second, sebab Mr.H takut tak dapat tidur macam semalam dan takut jugak kalau dapat tidur Mr.H akan terlewat jaga untuk paper final Data Communication keesokkan harinya. So untuk menepati janji dan elakkan dari terlewat jaga Mr.H balik jugak ke Jitra dengan meredah hujan yang renyai-renyai dan lebat di sesetengah kawasan... 

Hampir jam 7:00 baru Mr.H bertolak dari rumah mama... Sebenarnya takut nak balik sebab ye la dah dekat magrib tak elok keluar rumah time macam tu... Tapi kalau malam risaukan mata nie pulak silau dan rabun yang agak teruk... Alhamdulillah selamat jugak sampai di rumah sewa. Lega sangat-sangat... Terus pergi mandi dan solat magrib. Malamnya Mr.H keluar makan bersama-sama kawan rumah sewa di kedai makan belakang Pusat Herba Prima(Dr.Rozmey). Sampai je kat situ ada 1 group awek tengah study nie pandang semacam je... Hairan jugak. Ada yang tak kena ke dengan Mr.H nie... Tapi tak perasan sangat yang mana 1 comey. Sebab Mr.H tak pakai speck masa keluar tu... So kabur je la mata nie... Hahaha saja malas nak pakai... Menu makan malam Nasi Goreng Daging dan Milo O Ais. Teringat pada Dahlia Darius... Dia suka milo ais nie... hehehe siap je makan terus kembali ke rumah sewa dan study sehingga jam 1:00 pagi Mr.H terlelap dengan teramat nyenyak... Hari yang meletihkan badan bila hujan... Alahai... bersambung lagi...

24 April 2013 

Ya Allah, macam mana boleh tak jaga nie... Serius macam tak percaya je apa yang jadi pagi nie... Terus bangun dan mandi serta bersiap untuk ke poli. So dah siap je sempat la buka nota kejap. Rancangannya macam nie, Mr.H memang dah penat sangat semalam, so tidur pun awal la... Mintak seorang sahabat nie tolong kejutkan jam 5.30 pagi sebab nak continue study... Last-last terlewat jugak jaga... Terus kelam kabut pergi mandi dan buka nota.. Sebelum tu check jugak dekat handphone 24 misscall?? Ya Allah, maaf ye sahabat... Memang tak sedar langsung... Mungkin penat sangat agaknya semalam... 



So paper pagi nie Data Communication... Antara subjek yang Mr.H takut jugak la sebab banyak sangat teori nak kena hafal... So masuk bilik exam macam biasa la.... Off handphone, baca doa dan terus jawab. Soalan boleh tahan la... Ada yang susah, ada yang senang... Mr.H keluar 30 minit sebelum masa menjawab tamat... Tak larat nak stay lama-lama... Sebab dua soalan terakhir tu memang Mr.H tak study langsung so daripada buang masa terus balik dan berehat... Dalam pukul 11, Mr.H keluar beli makan tengahari dan balik makan dirumah sebelum jam 11.30 pagi Mr.H kembali terlelap sehingga jam 2:30 petang... Bangun je dari tidur terus check handphone dan ada sms dari Cik Pieja pukul 1:00 petang tadi... "Salam, wan makan dak lagi", Adesss tak sedar langsung tidur. Biasa la, lepas makan, rehat kejap terus terlelap la sebab rasa stress jugak masa jawab soalan tadi... Cik Pieja nak ajak temankan dia makan la tu sebab dia ada paper pukul 2:00 petang... Sorry nah Cik Pieja... Mr.H tak berapa sedap badan la... 

Terus bangun solat zohor dan kembali baring di tempat tidur... Lemah je badan nie... Tinggal esok paper yang terakhir sebelum merdeka... Aktiviti petang Mr.H cuma layan movie Nikita je sehingga dapat sms dari Cik Pieja ajak study bersama Cik Kamila dan Zalina.. Mr.H ok je kalau nak study bersama nie... So lepas solat magrib Cik Pieja sms yang dia dah sampai dekat rumah sewa Mr.H.. Hujan memang lebat sangat-sangat malam nie... Cik Kamila pulak pergi ambil Zalina.. So Mr.H dan Cik Pieja dulu la yang sampai di kedai meeting kitaorang D'Aman Cafe... Hujan lebat so terpaksa la gunakan payung untuk ke kedai tu... So berjalan la kami berdua sambil berpayungkan payung yang warna pink.... Dah la Cik Pieja pakai fully pink malam nie... Hadoi comey sangat speck mata bingkai plastik tu... Memang tergoda kalau lelaki mana pun tengok... Hahaha so sementara tunggu Cik Kamila dan Zalina sampai order la air dulu dan buat analisis soalan semester lepas sambil-sambil bergurau kami berdua... Dan tak lama lepas tu Cik Kamila dan Zalina pun sampai... So diaorang pun order air... Bila sampai je gelas diaorang berdua... tapi tak sama macam Mr.H dan Cik Pieja punya gelas... Alahai, kami berempat nie.. bab gelas pun jadi isu...

Mesti la gelas comey tu Mr.H dan Cik Pieja punya... hehe

So study la bersama-sama tentang tajuk thvenin's theorem dan laplace transform sehinggalah pukul 10 malam... Lepas tu Cik Kamila dan Zalina dah mengundur diri... So tinggallah Mr.H dan Cik Pieja berdua sambil bluetooth lagu yang diminta oleh Cik Pieja sambil-sambil tengok facebook di handphone Cik Pieja... Hampir jam 10:30 malam baru kami pulang.... So dah selesai bayar, Mr.H pergi ambil payung dan Cik Pieja pulak cari kunci kereta dalam beg dia... Masa kami lalu, ada 1 family nie, pak cik dan mak cik pandang je Mr.H dan Cik Pieja... Masa Mr.H payungkan Cik Pieja menuju ke kereta tu mak cik tu lagi la pandang... Hahaha nampak macam orang tengah bercinta kan mak cik?? Sweet dak?? haahaha Perasan betul Mr.H nie.. 

Haippp, jangan nak gatai.. Awek orang tu... Rasa mak cik berkenan kat payung tu sebab payung tu warna pink k0wt.... hahaha, so Cik Pieja pun hantar la Mr.H balik ke rumah sewa... Sejuk jugak kena sikit masa sampai rumah tadi... Buka je pintu rumah sorang pun tak ada dekat ruang tamu. Masuk je bilik Mr.H penuh orang. Semua berkumpul dalam bilik tu... Hairan jugak... Ruang tamu punya luas, last-last yang berkumpul dalam bilik Mr.H yang sempit tu kenapa la... Ada Nur(cahaya) k0wt dalam bilik tu... Hehehe so Mr.H pun masuk bilik terus mandi dan study bersama diaorang sebelum call dan borak dengan seorang sahabat nie... Jam 1:00 pagi, rasa lapar la pulak so apa lagi nasi kedai mamak la Mr.H bungkus... Kuah kari dekat sini tak cukup power la dengan nasi lemak royale...



Selesai je makan terus rehat kejap sebelum pegang nota dan study... Jam 2:00 pagi Mr.H tak mampu lagi menahan mata yang terlalu keletihan kena hujan tadi... Sebelum terlelap, sekali lagi teringatkan masa Mr.H dan Cik Pieja ke D'Aman cafe tu.. Entah kenapa teringatkan kembali saat itu... Malam yang memenatkan... 
Bersambung lagi....

Coretan Mingguan (22 April 2013)

Salam,

Hari peperiksaan untuk paper pertama dan kedua....


22 April 2013

Pagi ini Mr.H bangun awal jugak la... Terus mandi dan solat subuh... Lepas tu kejutkan kawan serumah yang mintak Mr.H bangunkan dia untuk study sama-sama... So dah selesai kejutkan dia terus Mr.H buka buku math untuk tengok lagi sikit yang penting sebelum buka nota-nota mircrowave... Serius risau sebab nie first paper Mr.H untuk final kali nie... Sebelum bertolak ke poli Mr.H buat last checkup sebelum bertolak. Kad Matrik, wallet, Slip Exam Mr.H dan Cik Pieja serta kalkulator. Semua nie penting nie... 



Sampai je di poli, terus cari bilik kuliah 24 dimana first paper Mr.H disini. Kawan-kawan serumah Mr.H dah masuk tapi Mr.H kat luar lagi tunggu Cik Pieja datang jumpa Mr.H untuk ambil slip exam dia yang Mr.H tolong print. Haaa jumpa pun Cik Pieja... Kelam kabut jugak la dia sebab bilik kuliah kitaorang jauh jugak jaraknya.. Lepas dah bagi slip tu terus Mr.H masuk dan duduk di meja di tepi dinding. Dah dapat arahan isi maklumat pada kertas jawapan baru Mr.H isi dan baca doa sebelum menjawab. Format soalan kali nie agak lain la sebab ada 3 bahagian iaitu bahagian A ada solan 1 dan 2. Mr.H pilih soalan dua sebab soalan 1 terlalu banyak soalan pecahan... Opsss lupa nak bagitau paper apa Mr.H ambil pagi nie... Untuk pagi nie jam 8:30-10:30 pagi paper pertama Mr.H iaitu BA501-Engineering Mathematics 4. Kembali kepada soalan tadi soalan bahagian B pulak ada soalan 3 & 4. Mr.H memilih untuk jawab soalan 3 iaitu tajuk Vector sebab memang study bab tu je semalam... Dan kebetulan soalan yang keluar tu soalan yang sama sebijik macam dua semester yang lepas... Tak ubah langsung nilai macam soalan latihan yang Mr.H study semalam... Serius Mr.H ingat soalan tu... Dan untuk bahagian C pulak of course la Mr.H pilih soalan 4 daripada menjawab soalan 5. Dua-dua soalan dari tajuk yang sama iaitu Laplace Transoform cuma beza soalan 4 dengan 5 nie. Soalan 5 nie Inverse Laplace so lebih rumit la... 

Hope betul la ape yang Mr.H jawab tu... Risau tapi tawakal je la. Habis je exam terus berdiri dekat dengan tepi kelas tu tunggu Cik Pieja habis jawab. Sambil-sambil tu Miera, kawan kelas Mr.H nie ada la datang borak dan tanya tentang Microwave System. Banyak jugak la teori tentang definisi yang dia tanya... Mr.H dengan study 45 minit je pagi tadi memang tak banyak sangat la yang masuk dalam kepala nie.. Tapi alhamdulillah otak budak lelaki kan so ingat jugak la definisi-definisi yang penting-penting sambil ceritakan kat Miera nie... So nampak Cik Pieja, Cik Kamila dan Zalina dah keluar dari bilik kuliah, terus ajak Miera pergi dekat mereka berdua... Sampai je kat Cik Pieja, soalan pertama, "boleh jawab dak?". Mr.H jawab, "boleh ja, Pieja macam mana?". Dia macam stress je Mr.H tengok. So kami sama-sama berdiri dan baca nota-nota sambil-sambil tukar nota antara Cik Pieja dan Mr.H. Mr.H pun ada pesan kat dia baca topik-topik yang spot nie... Jam 10:20 pagi kelas DEP6A, DEP6B dan DEP6C dipanggil masuk ke bilik kuliah 29 dan 30. Kedudukan Mr.H agak dibelakang jugak la. So tengok soalan je, alhamdulillah semua tajuk spot dekat bawah nie masuk.... Tapi tak semua Mr.H dapat jawab sebab tak semua yang dapat ingat...




Tajuk soalan spot yang Mr.H dapat... *desktop yg telah di-edit... lalala

Abaikan wallpaper tu... Tengok dalam kotak merah sudah.. hehe so dah habis jawab rasa lega sangat untuk hari nie... Serius penat la bila dua paper pada hari yang sama... Terus balik rumah dan rehat kejap sehinggalah pukul 4:30 petang rasa nak balik rumah mama la sebab esoknya tak ada paper. Gap 1 hari. So boleh la balik rehat dan online kejap... Masa nak balik tu Cik Pieja sms Mr.H mengadu yang dia tak dapat jawab soalan Microwave nie... Alahai... Tapi sebagai seorang sahabat... Mr.H cuba la bagi nasihat dan support la sebab tak nak moral dia down sebab stress dengan paper tu.. Dah macam pakar motivasi pulak Mr.H nie.. Tapi itulah Mr.H buat sehingga dia kembali ok dan bersemangat... "orang yang tengah runtuh semangat kita perlu tarik perhatian dia dan bagi kata-kata psycologi yang membina kembali semangat dia, jangan biar dia main dengan emosi, sebab itu kunci kejatuhan diri seseorang. Sebaiknya, kita dengar luahan hati dia dan tackel(bukan mengorat hahaha) dia dengan nasihat dan kata-kata yang mencipta suatu semangat baru untuk dia kembali bersemangat meneruskan perjuangan". 

Sampai je rumah rasa sakit tangan nie... ye la, bawak moto sebelah tangan memang lenguh la... Tak ape, sahabat punya pasal... hehe terus solat asar dan online... Dalam pukul 6:40 petang keluar kejap cari makan malam. Malas nak masak. So pergi la kejap dekat kedai sebelah hospital nak cari nasi ayam yang sedap nie.. Alahai hampanya bila nasi ayam dah habis. Hadoi. Masa sampai dekat kedai nie, Mr.H perasan seorang perempuan nie macam kenal je. Yup. Memang dia. Kalau tak silap nama dia Salwa k0t. Dah kahwin rupanya dan baru dapat anak. Cepat sungguh kawan-kawan perempuan nie kahwin. Setakat nie rasanya dah 4-5 orang dah kawan Mr.H yang dah kahwin. Biasa la orang perempuan kan? Lelaki nie umur 25-28 tu sesuai la nak kahwin. Kalau awal nie bukan tak boleh cuma kewangan je la takut tak stabil lagi. Hehe orang lain tak tau la. Bagi Mr.H, nak bila kahwin nanti hidup nie lengkap dah dengan apa yang Mr.H perlukan. Baru nak kahwin. "Demand for myself to make my lovely person become comfortable and stay happy untill the last breath". Wawawawa jauh sudah fikiran nie melayang-layang terbang... 

Haipp3 sambung cerita balik... Dah nasi ayam habis so pergi la dekat kedai makan depan kedai Chin Hin Motor nie, order nasi goreng. Ada seorang awek dia panggil Mr.H adik?? OMG terasa diriku kembali 17 tahun. Chewahh... hahaha actually Mr.H kenal awek tu sebab dia famous jugak masa dekat SMK Dato Syed Ahmad dulu. Biasa la budak atlit memang la famous. Tapi dia tak kenal la Mr.H nie senior dia masa dekat sekolah dulu... Silent person so memang susah orang nak ingat kita... Tak ape la adik, bukan selalu nak bagi Abang Wan nie perasan muda kan?? Hahaha lain kali panggil adik lagi tau tau tau... hehe so order la nasi goreng kampung. Bila siap je bayar dan terus balik rumah. Masa nak balik tu ternampak kawan baik mama, Cik Ta lalu, senyum je dia. Well sapa tak kenal anak mama nie kat taman tu... Mr.H kan famous dikalangan mak cik mak cik kat situ... hahaha sampai je rumah kembali online dan jam 7:30 je terus pergi mandi... 

Aktiviti malamnya cuma online je sambil update "memori membuat kek bersama adik tersayang". Lama jugak la nak buat entry tu sebab Mr.H nak edit dan compress gambar tu yang ambil masa. 1 gambar je dah dekat 10MB. memang lambat la nak upload kalau tak compress dulu. Sambil-sambil tu Mr.H temankan la Cik Eida yang tengah study untuk paper Account esok sehingga jam 1:30 pagi... Mr.H terus online sehingga dekat subuh jugak la. Selesai solat subuh, Mr.H terdengar bunyi sms masuk. Laaaa Cik Pieja, apa la yang dia nak pagi-pagi nie... Dia just nak tau poli cuti berapa lama lepas final exam nie ja... Alahai, mata nie memang mengantok yang amat sangat dah nie. Ye la dari semalam berjaga sambil-sambil online tengok bola... 

Dalam pukul 7 macam tu la, Mr.H keluar cari nasi lemak yang paling Mr.H suka dekat rumah mama nie.. Mak Cik nie nama dia Mak Cik Milah. Start berniaga dah 11 tahun sejak Mr.H pindah disini... Dan Mr.H nie kira pelanggan tetap dan selalu jugak hantar surat khabar untuk balut nasi lemak. Memang baik mak cik nie... So pagi nie Mr.H beli nasi lemak dua bungkus. Lauk ayam, ikan bilis, telur rebus, sambal dan kuah kicap sikit. Rm1.00 je. Mana nak dapat nasi lemak murah macam nie sekarang nie... Only here tau tau.. haha terus balik rumah dan kunci pintu... Lepas tu tutup lampu yang terbuka je dari semalam dan terus tidur sehingga jam 11 pagi rasanya... Biasanya macam tu la keadaan Mr.H bila tinggal sorang-sorang dekat rumah... Susah nak tidur sebelum subuh walaupun mata dah mengantok. Eh dah masuk subuh kan? Hari lain la pulak... terlebih sudah entry untuk 22 April 2013.. Taip sampai tak sedar.. Jom ke hari yang seterusnya... bersambung...

Coretan Mingguan (21 April 2013)

Salam,

Hari kedua Mr.H di Jitra, 


21 April 2013

Pagi ini masih sunyi, tak tau nak buat pagi-pagi lepas subuh nie... Terus on netbook dan layan cerita Nikita Seasons 1... 




Memang best jugak cerita nie... Lebih kurang CSI jugak la... Layan je la... Ingat nak mandi, tapi takut kawan yang tidur bilik sebelah nak mandi pergi kelas... So layan dulu la 1 episod cerita Nikita nie sambil tunggu kawan tu nak bangun mandi... Bukannya tak nak mandi dulu, tapi Mr.H nie kalau mandi pagi memang lama sangat... Selalu 10-20 minit baru siap. Tunggu punya tunggu last-last kawan bilik sebelah nie tak angun mandi pun errrr, terus Mr.H capai tuala dan pergi mandi. Siap je mandi terus bersiap, ambil wallet, cermin mata dan terus cari breakfast la... 

Menu pagi nie nasi lemak dan air Justea purple je... Sambil makan tu tak sah la kan kalau tak tengok movie dekat netbook nie sehinggalah tengahari... Sebelum tu sempat la buka facebook kejap dekat laptop kawan dan ada 1 mesej dari sahabat nie Cik Eida sampaikan ucapan dari Cik Miera...


Thanks Miera... 

Rasa lapar lagi la bila duduk tak buat apa-apa... So keluar lagi la cari lunch. Nasi kerabu la pilihan selera untuk hari nie... Tapi 15 minit jugak la nak kena beratur dan tunggu giliran... Dah sedap kan? Memang ramai la pelanggan kat situ... Akhirnya dapat jugak nasi kerabu tu. Ayam bakar dia memang sedap.. Yummie... 


Memang sedap la.. Terbaek...

Masa nak beli tadi tak ada pulak loghat orang utara kat situ. Semua bunyi kelantan je. Rasa macam Mr.H je orang utara kat situ. Well orang utara pun suka jugak makanan orang pantai timur nie... Tapi serius memang sedap la nasi kerabu dekat situ. Kalau tak, tak kan la orang sampai sanggup beratur kan? Hehehe so aktiviti Mr.H petang tu cuma layan movie je sehingga jam 7:02 petang bila Mr.H terima sms dari Cik Pieja mengingatkan Mr.H supaya tak lupa bawak slip peperiksaan dia yang ada kat Mr.H. Hehe risau betul dia. 

So lepas magrib Mr.H pun start la study sambil ditemani sms Cik Pieja. Dan malam nie ada jugak kawan rumah Mr.H yang masuk bilik Mr.H dan study bersama... Selalunya Mr.H study sorang-sorang je, tapi kalau time nak final memang diaorang akan penuhkan bilik Mr.H tu la untuk study bersama... Mr.H ok je kalau diaorang nak mintak ajar apa-apa. If subjek teori tak ada masalah, bila subjek pengiraan memang tak berapa nak ok la... 


hahaha time study... sepah je kan??

Mr.H ada jugak sms abah mintak doa mama dan abah di makkah. 


Terima Kasih Mama dan Abah

Akhirnya jam 2:00 pagi Mr.H terlelap jua kepenatan study... bersambung...