Sunday, April 14, 2013

Selamat Menunaikan Umrah Mama dan Abah...


Salam,

Selamat pagi buat semua readers yang tengah tidur masa Mr.H menaip entry nie... Tengok tajuk pun dah tau coretan Mr.H kali nie untuk apa kan? Alhamdulillah, semasa menaip entry ini(jam 5:05 pagi) kedua ibu bapa Mr.H dah on the way ke Penang sebelum ke KLIA dan ke Makkah. Tercapai jugak niat Mr.H nak hantar mama dan abah semasa diaorang naik bas dari Masjid Mu'Adzam Shah Kuala Nerang nie... Jom Mr.H ceritakan dari malam tadi apa yang berlaku. Seperti biasa, mama dan abah Mr.H nie antara orang yang dikenali jugak la disini. So ramai la kenalan diaorang nie... Dari petang hinggalah ke tengah malam orang datang ziarah kat rumah nie... Kalau tengok masa kenduri hari tu pun dah cukup la.. Jemputan dalam 400 je tapi yang datang rasanya macam lebih je 400 orang... 

So lepas je tetamu balik, Mr.H dan kakak Mr.H yang pertama nie mulakan operasi menyiapkan beg mama dan abah la... Contohnya buat tag untuk beg, packing makanan dalam plastik kecik-kecik, buat checklist untuk barang-barang, printout text solat jamak dan macam-macam lagi la... Part paling best time seal makanan tu la. Mr.H dah lama tak guna mesin seal tu so bila seal tu asyik terkoyak je plastik tu... Antara makanan yang re-packaging semula ialah, roti gardenia buttercoach, dan baulu.... Eh macam pelik je ejaan baulu... hahaha bahulu la... so dah siap kemas dan packing semua barang, barulah mata nie dilelapkan... Pukul 1 pagi jugak la baru nak tidur. Mama pun tak rasa mengantuk. Malam tadi pun macam-macam pesan ditinggalkan kat anak lelaki sorang kat rumah nie... Hanya mendengar tanpa bantahan... Yang mama risaukan adik bongsu nie la Fiza... Jangan risau la mama... Mr.H nie ada ja kat rumah nie mulai 26 April nie... Mama balik 29 April pun Mr.H akan jemput kalau diaorang tak transit dekat Penang la... 

So pagi nie, Mr.H terjaga dengan sendirinya jam 3:15 pagi dan tengok mama dah bersiap dah... Terus Mr.H cuci muka dan tunggu dekat depan pintu... Rasa sedih pun ada... Selalu paling lama seminggu je kena tinggal... Nie dua minggu k0wt... So jam dah dekat pukul 4:00 pagi... Kereta kakak dah pun start enjin dan sedia untuk bergerak... Mulanya rasa mengantok je... Lepas tu abang ipar nie suruh teman kakak pergi hantar. So terus dengan 1 minit Mr.H salin pakaian dan ikut Kakak pergi masjid untuk hantar mama dan abah... Dekat perkarangan masjid orang dah ramai yang datang... Mungkin rumah diaorang jauh k0t... Macam Mr.H nie, rumah mama dan abah dekat je dengan masjid so 5 minit sebelum bertolak pun still sempat... Hujan mulai rintik-rintik.... Sementara menunggu tu, mama ada terjumpa jiran kat belakang rumah nie... So borak la mama dan jiran nie sehinggalah bas sampai... Mr.H cuma diam dan tengok je suasana sekeliling... Tak ade plak awek cun-cun pagi-pagi nie... hahaha jangan nak menggatal ye... Gurau je... Saja tengok suasana sekeliling hilangkan mengantok... 3 jam je tidur kan? so agak ringan la kepala nie...

Akhirnya hampir jam 5:00 pagi bas yang dinantikan tiba.... Terus tarik bagasi mama dan abah ke tempat letak barang sebelum sekali lagi salam mama dan abah serta peluk mama puas-puas tadi... Padahal kat rumah tadi sebelum diaorang keluar dari rumah pun Mr.H dah peluk dah.. Biasa la... Tu cover rindu untuk 2 minggu la tu so 2x peluk... hehehe pun boley macam tu kan? So dah tengok diaorang naik bas dan duduk di tempat yang sesuai, Mr.H dan Kakak tunggu je bas tu berjalan... Rasanya 45 orang yang pergi umrah melalui syarikat Jagung Mas nie. 

Lepas je tengok bas tu dah bergerak terus kitaorang balik ke rumah... Nak sambung tidur? Oh tidak... Pastinya Mr.H akan terlajak punya kalau tidur time macam nie... So bertahan je la mata nie... Habis kelas math petang nanti baru nak tidur kejap... Lagipun pagi nie ada test so tak boleh nak ponteng-ponteng lagi... Semoga mama dan abah selamat sampai kat sana, perjalanan dan urusan mereka dipermudahkan, diberi kesihatan yang baik dan selamat pulang ke Kedah dengan selamat. Amin... Yang baca entry nie pun tolong Aminkan doa Mr.H tu tau... Hurmm tetiba rasa nak menangis pulak sorang-sorang nie... Setakat itu sahaja coretan Mr.H kali nie.. Insyaallah akan update lagi dalam kisah kehidupan mingguan Mr.H nanti... Thanks for reading...

Sekian coretan dari hati... 
(6:06 pagi) 
Post a Comment