Tuesday, April 30, 2013

Mama Dan Abah Dah Balik Dari Umrah... Rindunya!!!!


Kali nie lain sikit kan cara Mr.H update... Selalu pakai "salam" je... nie baru belajar dari blogger lain untuk maju lagi setapak dalam dunia blog nie.. Kelmarin 29 April 2013... Ada apa dalam hari nie untuk catatan Diari Samprit Ungu nie ye. Ok lah, jom tengok dari pagi aktiviti Mr.H untuk  29 April 2013..

Ok lah, pagi nie bangun mandi dan terus settlekan dapur yang tak berkemas.. So basuh la ape yang ada dalam singki dan kemudiannya kemas barang--barang laptop Mr.H di ruang tamu.. Sebab semasa mama dan abah tak ada.. Mr.H banyak habiskan masa online dan rehat di ruang tamu je... Kadang-kadang tidur pun kat ruang tamu je... Rasa macam malas nak masuk tidur dalam bilik...

Dah selesai kemas rumah semua, terus kunci pintu dan start enjin kereta, hari nie hari ke-2 Mr.H kembali memandu, nak bagi cekap sikit... Ye la, 3 tahun tinggalkan pemanduan kereta nie susah la nak kembali cekap... So mulanya Mr.H pergi isi minyak dulu... Dah selesai je, terus drive ke Jitra.. Alhamdulillah, rasa gemuruh nie kurang sikit daripada semalam... Rasa makin seronok pulak bila drive.. Sampai tak sedar pedal minyak dah tekan sampai 100 km/j. Hehehe

Hahaha kaki den panjang sangat....
Dalam pukul 10.30 pagi Mr.H dah sampai Jitra dan terus ambil barang-barang di rumah sewa nak bawak balik rumah la... So dah selesai terus kembali pulang ke rumah mama... Dah sampai rumah terus masukkan dalam mesin baju yang nak dibasuh dan terus download movie di Torrent. Lebih kurang jam 3 petang. Mr.H dah dapat panggilan telefon dari abah... Diaorang dah sampai Penang.. So estimate masa dalam jam 6:00 petang diaorang sampai di Kedah nie... Hampir jam 5 petang, Mr.H mandi, solat asar dan bersiap untuk jemput mama dan abah di Masjid... 

Jam 5:30 petang Mr.H dah tunggu dekat Masjid Mu'adzam Shah Kuala Nerang, sebab masa abah call tadi cakap sampai sini dalam pukul 6:00 petang. So datang la awal sikit takut ramai pulak yang datang nak jemput ahli keluarga masing-masing... Lagipun Mr.H nie tak cekap sangat memandu so risau jugak takut nanti nak cari parking pun susah... So dah sampai je dekat perkarangan masjid tengok sunyi je...

Tengok!! Tak ada orang pulak... Cuaca pun mendung menanti hujan je nie...  Tinggal Gebu(kereta putih yg selalu Cik Pieja panggil dengan nama Gebu) je kat situ.
Sabar menanti... Dalam masa yang sama Mr.H dapat call dari kakak yang first tanya mama dan abah dah sampai ke belum sebelum abang Mr.H pulak yang call selepas tu... Amboi ringtone putih putih melati kerja menyanyi je la kat handphone nie nampaknya... Gambar kat atas nie rasanya dalam pukul 6.00 petang sebelum hujan lebat turun. Ya Allah, hujan yang turun lepas tu memang lebat sangat-sangat sampai boleh tengok kat atas bumbung tu angin bawa hujan tu.... Mr.H yang duduk kat situ pun rasa takut je... Dengan kilat lagi... Memang menakutkan... Risau jugak dekat rumah sebab Mr.H tak tutup laptop sebelum keluar rumah... Sebab budget dalam 6:30 petang dah dapat online semula... Last-last delay sampai 1 jam lebih baru mama dan abah sampai.

Semasa sendirian menunggu kat masjid nie macam-macam jenis orang Mr.H dapat jumpa... Ada pasangan suami isteri nie... Sejuk mata memandang mereka... Si isteri bertudung labuh dan berjubah... Tengok pada mereka rasanya mereka nie berniaga... Tak lama lepas tu ada 1 family nie datang singgah solat asar, anak dia budak sekolah lagi tapi pakai tudung labuh jugak... Alahai comel... Tak lama selepas tu hujan turun dengan lebatnya... Ada dua buah motosikal ditunggang oleh seorang pak cik dan anaknya... Kesian kat diaorang berdua, lencun kena hujan... Anaknya Mr.H rasa dalam form 5 la... Comel sangat budaknya. Hadoi rasa macam nak mintak no telefon je kat pak cik tu... hahahaha *gatai nohh...

Lebih kurang jam 6:40 petang, ada seorang mak cik nie datang dan duduk sebelah Mr.H berborak kejap... Best jugak sembang dengan mak cik nie... Laaaa mak cik nie duduk Jitra rupanya.. dan sedara dia ada buka kedai makan dekat rumah mama nie.. Hehe rancak jugak la berborak sehinggalah jam lebih kurang 7:15 petang, bas yang dinaiki oleh mama dan abah pun sampai... So semestinya pelukan erat dari abah dan mama Mr.H tunggu melepaskan rindu yang terbuku... Wahhh rasa happy sangat bila dapat peluk mama dan abah... So terus angkat beg-beg diaorang masuk dalam kereta... Hujan masih renyai-renyai... Untuk perjalanan pulang, abah yang drive, Mr.H duduk belakang je... Serius tak berani nak drive kalau abah ada kat sebelah... Kakak-kakak Mr.H ada pengalaman kena marah dengan abah bila diaorang memandu... hehehe

Untuk keesokkan harinya(hari nie la 30 April 2013) Mr.H, mama dan abah masing buka la beg-beg nie... Tudiaaa macam-macam ada.. Layan ja gambar-gambar kat bawah nie... 

kesemua beg oleh mama dan abah...

Jagong mas... agen yang bawa paerents Mr.H untuk umrah..

Sejadah....

Tasbih kristal...

Lebai...

Jubah untuk Mr.H

Al-Quran...

Cawan untuk hidangkan air zam-zam

Tasbih tulang unta...

Dua tong air zam-zam...

Kurma Makkah

Coklat...

Coklat yang terlalu manis....

Itu antara barangan yang dibeli oleh mama untuk diberikan kepada tetamu yang akan menziarah mama dan abah nie... Apa-apa pun Mr.H rasa seronok sangat dengan kepulangan mereka... Banyak pengalaman semasa mereka berada disana, dikongsikan kepada Mr.H... Besar nikmat dan dugaan bila kita berada disana.. Insyaallah suatu hari nanti, Mr.H pasti akan sampai jugak dengan bakal isteri Mr.H... Hehehe sempat lagi nak berangan-angan... Well tak mustahil kan? Insyaallah... Cukuplah setakat ini catatan Mr.H.. Terima kasih kerana sudi membaca... Sekadar perkongsian buat tatapan bersama...

Sekian Coretan Hati....




Post a Comment