Monday, March 7, 2011

citer2 / kisah di kem BSMM


Salam,

hoho bnyak ary da xupdate kt blog nie.. sorry yerk. aq baru jew blk dari kem kelmarin. Penat pown xsmpat ag nk hilang. Utk pengetahuan, aq nie merupakan salah seorang ahli Bulan Sabit Merah Malaysia(BSMM). So baru2 nie ade la perkhemahan utk Poly aq. So aq pn j0in la bg memenuhi 70% markah utk final exam. Bahaya jgk lau aq ponteng. 3, 4 dan 5 mac 2011 berlangsung la kem tersebut di Chalet Puteri Ayu, Yan, Kedah. Xjauh dah dari Titi Hayun dan Batu Hampar. Meh aq cter skit kr0nologi perjalanan dan aktiviti yg berlangsung kt kem 2. Jam 4.25 ptg, 3 mac, mse nie aq da ade kt surau dkt poly aq dgn kwn seperjuangan aq iaitu Azzam/Bob. Ktaorg tggu wk2 asar msuk utk solat asar dulu sbelum bertolak ke tapak kem. Apabila selesai je solat, kitaorg bergerak ke tempat parking bas. Kt situ ktaorg jmpa lg kwn ktaorg yg agak overactive(izzam/ikan), kt c2 ktaorg jgk nmpak ketua sem dua ktaorg iaitu Shahril k0t nama dia k0t. aq xbrapa ingat sgt nma2 orang nie. Bila semua org da selesai solat asar ktaorg bergerak ke stor utk mengambil barang2 seperti khemah, kuali, stretcher, dan mcm2 lg la barang2 keperluan utk kem. Agk best jgk la kem kali nie coz cuma 6 org llki shaja peserta lelaki yg terlibat. so perjalanan yg mengambil mse 1 jam lebih membuatkan aq dan kwn2 laen merasa bosan, mcm2 gelagat yg dapat aq lihat dlm bas 2, ade yg dgr lagu, borak, ambil gambar dan tdo. Lebi kurang jam 7 ptg ktaorg smpai kt tpak kem dgn 2 buah bas. Di tapak kem keliatan ramai pelajar sekolah yg turut ber-camping di situ. ktaorg xterlps pluang solat magrib, bce yasin dan solat isyak secara berjemaah dgn diaorg. Da selesai, ktaorg pn mkn mlm bersama. aktiviti pada mlm 2 ktaorg yg sepatutnya menjadi 7 group di pecahkan kepada 6 group disebabkan group pelajar lelaki xmencukupi, aq diletakkan di dlm group 2 besama dgn sorang lg bdk llki yg lupa aq nk tnya nma dia. hehe tp dlm grop 2 sumanya mmg sempoi la dgn cara msing2. aq xberapa ingat sgt nma diaorg. kalau xsilap aq, antara nma2 pelajar gurlz yg ada ialah azira(bdk klas aq), fasha(comey r awek nie), ayu(gedik tp comey sgt2), hasanah(mcm cina n kwn mse aq kcik dlu) n beberapa org lg yg aq xsmpat nk hafal nma2 diaorg. Aktiviti pertama dlm group 2, ktaorg diberi tugasan utk melukis logo dan nma utk kumpulan. akhirnya logo berlambangkan, bumi, jarum, ubat-ubatan, kapas dan topi jururawat dijadikan logo seterusnya DR.ABC menjadi nma kumpulan kami. Selain kami, ada juga group HI-12, SUKARELAWAN, dan 3 lg grop laen. Aktiviti kami mlm 2 diteruskan dgn ketahanan mental oleh en.ismail, perghh mmg menguji tahap mental dan kesabaran ahli2 la mlm 2... ktaorg diarah menukar pakaian berkali2 bertujuan menguji tahap ketahanan mental masing2, aq sakit jgk mlm 2 coz pinggang ase mcm bengkak je. keesokannya sepatutnya ada aktiviti qiyamullail pada jam 5 pg.. tp suma bdk llki bngun lwat.. hahaha yg best ktua ktaorg shahril nk solat subuh pada jam 5.50 pg. aq dgn azam xlarat nk gelak coz subuh skrg lwat, dlm 6.15 cm2 baru msuk. nasib baik aq x follow dia. lau xmmg malu la kt adk2 form 2 yg ada jgk kt surau... mmg xkn lupa la... so lps slesai solat subuh ktaorg ade kuliah subuh oleh kem komandan ktaorg iaitu abg faiz(ustaz faiz) haha bla mse dpt gelaran ustaz pn xtau la.. tjuk zina beb, pergh mmg terbaik la tjuk 2.. tp rmai gak la yg terlent0k coz pnat sgt. da slesai ktaorg ade aktiviti kawad, menyanyi dan senaman pg. kebanyakan aktiviti ktaorg adalah kuliah. bosan dan mengantok jgk. tp lyan je. time tgari, mse 2 nk pg solat jumaat, mmg pengalaman trbaru la pg smayang jmaat naik ambulan, da la agk uzur van 2.. hehe ckup terbaek la.. bab mkanan kt kem mmg best la, suma best2, cuma ary pertma 2 je aq xska sgt... mlm kdua ktaorg ada aktiviti kebudayaan, aq dgr pn da tau dh msti ada lakonan or persembahan la. so mlm 2 ktaorg diberi 30 minit utk buat sketsa, time nie aq xkn lupa coz aq dpt watak jd llki yg kne mengorat awek gedik yg wtak 2 dipegang oleh ayu... hehe mmg klakar la... ops sbl0m 2, ktaorg ada aktiviti explorace, best gak coz mcm yg jd, blajar selesaikan teka-teki, blajar wat balutan, n mcm2 lg. tp yg pnat gler kne usung awek JTMK yg nma dia Mya k0t gna kain batik utk praktikkan penggunaan stretcher... mmg sakit la tngan aq lps 2.. berat t0i bdk 2 wlaupn kcik je orgnya.. hari last 5 mac, aktiviti pg mcm biasa la, solat subuh, kuliah subuh, n senaman pg ktaorg ade wat tarian poco2 dan tumbukan ape ntah, yg xbestnya aq sorang je llki kt platun tu.. bdk llki laen da msuk platun baru coz diaorg didenda sbb xbwk barang amanah. abes je aktiviti 2, mkn pg dan ktaorg smbung dgn aktiviti lasak, first kne terjun dlm k0lam yg paras leher aq dgn pakai kasut, mmg bsah truk la ary 2. pas2 aktiviti diteruskan dgn merangkak ke dlm terwong yg penuh dgn lumpur dan yg last skali kne melepasi halangan dgn merangkak ke dlm lumpur. Mmg bju BSMM aq yg putih merah 2 cuma nmpak coklat la dgn kasut all amarica 2... haha da slesai je ktaorg mandi rmai2 dlm k0lam, xkira llki ke pompuan ke suma mandi kt kolam 2 smpai air 2 hilang keserian la.. hahaha da slesai je mandi trus lunch dan majlis penutup, dlm mjlis 2 ada la tayangan video dan gmbar2 sepanjang aktiviti ktaorg. Mmg knangan terindah la aq dan kwn2 kt Chalet Puteri Ayu 2... da k0l 3.40 ktaorg kmas barang n blk ke poly. Smpai je da k0l 5.30 ptg. trus aq blk umah sewa dan kmas brang, pastu blk umah mama aq jap coz nk bsuh suma bju2 k0tor, mlm 2 aq blk smula kt umah sewa, mata mmg pdih la coz silau la bwk moto mlm2. mlm 2 jgk nyaris2 la nk eksiden coz 2x nk langgar divider. ngantok n pnat sgt bdan nie agknya. asenye ckup la utk coretan aq kali nie.. t cter2 lg... daaaaa n_n

Post a Comment