Thursday, May 16, 2013

Memori Cuti Sem Di Penang




Hai semua, alhamdulillah masih diberi kesempatan buat jari- jemari ini terus menulis di blog ini... Entry sebelum nie Mr.H ada bagitau kan Mr.H kena pergi mana? Hehe yes Penang la... Rumah abang Mr.H... Nak buat kerja part time sekejap sementara result diumumkan.. So jom kita tengok coretan kehidupan Mr.H ok? Hehehe

1 mei 2013

Mr. H bertolak la dari rumah mama ke Penang... Masa dari rumah mama tu jam tepat pukul 4.10 petang... Risau jugak nak pergi Penang nie sebab Mr.H dah lama tak bawak motor jauh-jauh setelah hampir setahun yang lalu adalah kali terakhir Mr.H bawak motor dalam setahun yang lepas. Masa tu Mr.H tengah cuti semester dalam 2 bulan la jugak... So kerja la di Segari, Perak. Kerja Mr.H masa tu jadi maintenance person untuk bahagian Calibration and Instrument(CNI) di Lumut Power Plant. Memang banyak pengalaman dan kenangan Mr.H disitu antaranya dapat kakak angkat la iaitu Kak Erni dan Kak Syaimaa... 

Ok lah, kali nie Mr.H nak ceritakan pengalaman Mr.H di Penang pulak... Hampir dua jam jugak perjalanan Mr.H ke Penang nie... So masa dalam perjalanan tu, syukur la tak ada kejadian yang tak diingini berlaku. Mr.H berhenti untuk isi minyak di RNR Gurun sebelum mmeneruskan perjalanan... Masa dari RNR  Gurun tu.. Ada la konvoi parti parti politik nie bergerak menuju ke Sungai Petani.. Ramai jugak. Tepat jam 6:10 petang Mr.H selamat tiba di rumah abang Mr.H di Seberang Jaya... Terus naik ke tingkat atas solat dan berehat kejap sebelum bersiap untuk ke masjid Seberang Jaya untuk solat Magrib berjemaah dengan abang dan anak-anak dia...

Selesai je solat magrib terus singgah di kedai tomyam untuk beli makan malam. Nasi putih 2 bungkus, nasi goreng kampung, nasi goreng ikan masin, tomyam ayam dan teh O ais... Masa oreder tu ada la dua orang awek nie tengah makan kat kedai tu. Cun jugak. Tengok je la dengan muka kosong Mr.H. Nak senyum? Memang tak la. Dapat la cuci mata kejap sementara menunggu pesanan siap... Tetiba je abang yang ambil order bagitau yang nasi habis... Terus balik ke kedai dekat rumah abang nie beli makan malam. Lepas je makan terus kami solat berjemaah dan awal sangat tidur malam nie... Penat sangat agaknya.. Esok dah nak mula kerja so Mr.H perlu rehat yang secukupnya... Bersambung...

2 Mei 2013

Selamat Pagi, hari nie Mr.H akan mulakan kerja... Dalam jam 6:30 pagi Mr.H dah bangun mandi dan solat subuh. Selesai je terus turun ke bawah dan sidai baju dan tunggu arahan dari abang Mr.H. Tak lama lepas tu cousin Mr.H sampai untuk bagi borang-borang yang di perlukan masa Mr.H buat kerja nanti. Opsss... Lupa nak cerita Mr.H kerja apa dekat sini. Ok lah. Mr.H kerja kat Penang nie sebagai Standby Person untuk proses Main Hole Cleaning di tapak Pembinaan Bunglow oleh syarikat IJN The Light... Kalau nak tau dekat mana, bila korang turun dari Jambatan Penang, tengok sebelah kanan... Ada macam rumah bunglow dan condo tepi laut tu... Haaaa kat situ la Mr.H buat kerja... Standby Person nie tugasnya menjaga orang-orang yang akan turun dalam ruang terkurung(confined space) la... 

Boleh nampak Jambatan dari sini.. hehe

Kerja nie berisiko jugak la sebab melibatkan nyawa orang... Tugas standby person nie macam pastikan orang nak masuk dalam lubang tu selamat la... Lepas blower dah pasang baru mereka dibenarkan turun.. Untuk first day nie, ada 5 orang Mr.H perlu jaga keselamatan diaorang.. 4 orang dah turun dalam lubang, seorang lagi standby kat atas... Sementara diaorang buat kerja mencuci di dalam lubang tu, Mr.H lepak je la dalam bunglow yang dah siap nie.. Tak tahan la cuaca panas... Kalau korang tengok memang terpesona jugak la rekabentuk bungalow nie. Simple dan nice je... 4 tingkat keseluruhannya, 1 tingkat ada bawah tanah dan menghadap ke pemandangan Jambatan Penang.

Pemadangan pagi...

Snap snap kejap.... Selamat pagi...

Ya Allah, bosan sangat bila cuma duduk saja je tanpa buat apa-apa... Duduk je dari pagi sampai tengahari. Dalam pukul 12.30 tengahari hujan lebat, so abang Mr.H datang ambil Mr.H dan bawak pergi lunch di Pelita Nasi Kandar Tesco Penang... Menu hari nie Nasi goreng biasa dan Milo kosong ais je... Tetiba teringat kat Miss.Lia pulak sambil sedut Milo Kosong nie.. Tak habis jugak makan nasi goreng nie.. Bukan apa, memang selalu tak akan pernah habis pun kalau makan dekat kedai. Macam Cik Pieja la jugak. Dah selesai makan terus abang hantar Mr.H kembali ke tapak pembinaan untuk sambung kerja...

So duduk dan pantau je la para pekerja dibawah arahan Mr.H nie buat kerja diaorang... ada dua orang indonesia, dua orang vietnam dan seorang bangla... Yang bangla nie je Mr.H faham dia cakap apa... hehehe so lebih kurang setengah jam sekali tu Mr.H pergi la jugak tengok dekat lubang-lubang yang diaorang masuk nie... Ye la, kena jugak tengok takut-takut diaorang tak buat kerja pulak. Dalam pukul 5:30 petang diaorang dah siap buat kerja dan cousin Mr.H pun dah sampai ke tempat Mr.H untuk buat toolbox talk sebelum tamatkan kerja disini.. sebelum tu Mr.H dah pun selesaikan kerja Mr.H iaitu buat rekod dan dapatkan tandatangan dari supervisor para pekerja nie...

Fuhhh hari yang memenatkan la buat Mr.H hari nie... So merempit la Mr.H dan cousin nie melalui Jambatan Penang untuk kembali ke Seberang Jaya... Jalan memang jammed teruk la kan kat jambatan tu... Sebelum nak hantar Mr.H ke Seberang Jaya, kitaorang singgah dulu di pejabat Renzo Ventures di banggunan MARA sebab nak hantar gas detector. Kebetulan abang Jafni pun ada kat situ... Abang Jafni nie partnerships abang Mr.H dalam syarikat Renzo Ventures nie... Lama tak jumpa dia... Still macam dulu lagi... hehehe tapi kitaorang lambat sikit la sampai office, rugi la.. Kalau tak boleh jumpa kakak yang kerja kerani kat office tu... Dengar suara macam comel je orangnya... Alahai... teringat pulak telatah Cik Pieja... hehehe

Sampai je rumah memang letih dan penat sangat... Biasa la first day kan? so memang memenatkan... Malamnya menu makan malam nasi putih, kari ayam, sayur kangkung kot?, telur dadar dan sambal belacan.. Kakak ipar yang masak... Lepas je makan terus naik atas, solat berjemaah dan bersiap untuk solat isyak di masjid pulak.. magrib dekat rumah je sebab tak sempat. Aktiviti malamnya cuma berehat je dan Mr.H siapkan borang-borang yang diperlukan untuk kerja Mr.H pada keesokan harinya... Haaaa sebelum nak masuk rumah, Mr.H keluar kejap nak isi minyak motor, so pergi la area Sunway Carnivall Mall nie... Ye la 3 tahun Mr.H tak datang area nie... Keluar pulak malam, last-last sesat... Hehehe cuak jugak... tapi main belasah je jalan-jalan kat sini... Akhirnya jumpa jugak jalan keluar di Megamall... Jauh jugak Mr.H pusing malam-malam nie... Hadoi.. Hari pertama yang memenatkan... Rindukan Miss.H la... Bila nak dapat jumpa agaknya... Alahai... Bersambung...

3 Mei 2013

Pagi nie seperti biasa la. Awal je Mr.H bangun mandi dan solat subuh... Dah siap beg dan jaket biru, terus Mr.H turun bawah dan selesaikan sikit kerja rumah seperti sidai baju, basuh pinggan mangkuk dan buang sampah sebelum pergi ke kerja... Untuk hari nie Mr.H kena pergi sendiri la sebab cousin Mr.H kena buat kerja dekat tempat lain... It's ok la... Dah hafal jalan nak ke tempat kerja tu so rasanya tak sesat dah kot... Dengan hujan pagi tu Mr.H bawak motor melalui jambatan penang sendirian.. Wahhh first time lalu Jambatan Penang sendirian memang pengalaman tak dapat lupakan la buat Mr.H yang penakut nie... Jalan memang jammed la kan tambah-tambah dekat tol tu... Atas jambatan tu rasanya lebih kurang 100 km/j jugak la Mr.H bawak... 

gila punya bosan muka Mr.H... hehe 

Mat Bangla standby kat atas.. Mr.H lepak dalam banglo je...

Memang ramai bawak laju macam tu kalau motor la... Kereta pun lebih kurang je lajunya... So 8:30 pagi Mr.H dah sampai kat tempat kerja... Sampai je macam tak ada orang kerja...Sebab hujan lebat dan kemungkinan diaorang tak boleh nak turun dalam lubang tu hari nie... So tunggu je la sehingga jam 3 petang jugak la sebelum dapat arahan dari abang suruh balik... Korang bayangkan korang duduk tanpa buat apa-apa selama lebih kurang 7 jam. Fuhhh penderaan mental dan kesabaran jiwa tu... Memang tekanan kalau kerja macam nie...

Pemandangan....

So merempit la Mr.H balik ke Seberang Jaya dan melalui jambatan Penang nie... Baru pukul 3.30 petang pun jalan dah jammed teruk dah... Biasa la... Bandar yang semakin maju macam tu la gayanya... Sampai je seberang jaya Mr.H singgah kejap di 1 gerai nasi ayam yang dijaga oleh seorang pak cik tu... Bersih je tengok gerai dia... So order la nasi ayam sebab Mr.H tak makan apa-apa lagi... lebih kurang 10 minit jugak la nak kena tunggu sebab step by step pak cik nie buat dan slow serta lemah lembut sangat... Alahai...

Sampai je rumah terus makan, mandi dan solat... Dan aktiviti malamnya cuma bersama family bro ke masjid Seberang Jaya solat berjemaah dan balik je terus menonton tv bersama-sama sehingga mengantok.... Hari yang kosong dan tak begitu indah.... Bersambung...

5 Mei 2013

Hari nie adalah hari mengundi bagi semua rakyat Malaysia yang berumur 21 tahun ke atas dan telah mendaftar sebagai pengundi... Untuk Mr.H tak layak lagi sebab masih kanak-kanak bawah umur.. hehehe so perang politik nie macam-macam gaya dan lama dah dalam cara mereka berkempen Mr.H dapat lihat... dengan kain rentang, bendera yang direka dalam pelbagai bentuk seperti wau bulan, kereta kebal, roket dan macam-macam lagi... Untuk hari nie Mr.H cuti dari kerja sebab tempat kerja pun tak ada orang yang kerja... Mereka diberi cuti sempena hari mengundi...

Untuk abang Mr.H, dia kena mengundi di Pedu bersama Mama dan abah... Mr.H memang nak ikut tapi tak boleh sebab lewat habis kerja kelmarin... So aktiviti Mr.H hari nie cuma mengadap televisyen je untuk mengetahui keadaan semasa proses pengundian... Ingat nak keluar jalan-jalan tapi rasa takut pulak sebab rumah abang nie dekat dengan kawasan panas iaitu Permatang Pauh... So confirm la ramai orang kan yang keluar untuk mengundi... So lepak kat rumah je la sehingga malam...

Aktiviti malamnya, masih menonton televisyen untuk menantikan keputusan PRU13 yang akan menentukan siapa yang akan memimpin kerajaan Malaysia untuk 5 tahun akan datang... Syukur alhamdulillah dengan izin Allah masih lagi kerajaan sebelumnya memimpin Malaysia... Dan paling best Kedah dah kembali diterajui oleh anak kepada Mantan Perdana Menteri ke-4 iaitu Tun Dr.Mahathir. Dan paling mengejutkan bila ramai pengundi cina melakukan tsunami politik mereka di Penang dan Johor dan mengharapkan kaum lain melakukan gelombang yang sama seperti PRU12 dulu...

Susah bila cakap pasal politik nie... Ada sokong kerajaan dan ada sokong pembangkang... No komen la... Bersyukur je negara kita aman je... Tak macam negara-negara lain yang tak bernasib baik seperti Malaysia kita nie... Mr.H menonton tv je menanti keputusan bersama abang Mr.H. Sambil-sambil tu ada la sms dari kawan-kawan abang yang bagi info-info dan keputusan tidak rasmi... Mr.H cuma mampu bertahan sehingga jam 11 malam sahaja sebelum dibuai mimpi... Lagipun esok nak kerja so kena rehat awal la... Mata nie terlalu sensetif di penang nie.. Tak mampu bertahan lama... hehe tak banyak story sangat... hari sejarah yang biasa-biasa saja buat Mr.H... Bersambung...


8-9 May 2013

Permulaan buat dua hari nie adalah suatu tragedi dalam hidup Mr.H... Hari yang cukup tekanan dalam hidup Mr.H... Terasa sayu dan kehilangan sangat... Ye la, salah Mr.H jugak tak jujur dalam perhubungan... Bila dah kantoi akan ada hati yang terluka... Susah sangat nak dapat sahabat yang menghargai Mr.H dan keinginan Mr.H untuk bersahabat... Baik buruk seseorang itu, berkawanlah kerana kita jugak punyai kekurangan seperti orang lain jugak...

Pergi kerja pun masih terfikirkan tentang masalah ini... Cuma sekali je Mr.H akan pujuk seseorang, andai gagal Mr.H akan diamkan diri dan biarkan orang tu tentukan apa yang terbaik buat dirinya... kali nie Mr.H akui la kegagalan dalam menjadi seorang sahabat bila hilang kunci dalam persahabatan itu sendiri iaitu kejujuran. Bila kehilangan kejujuran, kita akan hilang sebahagian lagi element penting dalam hubungan iaitu kepercayaan yang perlukan suatu masa yang lama untuk kita bina...

Susah sangat bila Mr.H berada disuatu persimpangan samada perlu memilih salah satu diantara dua sahabat nie... Rasa macam tersepit pun ada... Pelik pun ada bila dalam situasi nie... susah nak explain macam mana masalah nie... rumit gila macam final exam killer paper... Entah la apa yang Mr.H perlu buat... Rasa macam nak undur diri je dari kedua-duanya... Rasa macam Mr.H la punca hubungan dua sahabat nie jadi renggang... Alahai, semoga diaorang berdua akan kembali ok la... Sebab Mr.H anggap diaorang sahabat yang sama rata je... Tak ada yang lebih walaupun panggilan yang bagi sesetengah orang tu tak sesuai la sebagai kawan... 

Tapi bila mudah panggilan tu so maksudnya perasaan tu tiada yang istimewa melainkan kawan sahaja... Lagipun Mr.H nie jenis mudah mesra dan setakat panggilan "sayang" tu dengan kawan-kawan bagi Mr.H adalah sesuatu yang normal dan tak perlu dipertikaikan... Semakin tertekan hidup nie bila berada dalam keadaan macam nie... Cuma berharap semuanya akan kembali seperti masa lalu... Dapat bergurau bersama, berchatting bersama... Memori indah bila 3 sahabat bercerita... Rindu sangat detik-detik tu kembali...

Tak tau nak katakan apa lagi namun diriku masih mengharapakan semuanya akan kembali ok seperti sediakala... Sayang sangat untuk hilang sahabat... Banyak sangat kenangan bersama mereka... Walaupun baru je kenal, kemesraan diantara mereka seolah-olah dah lama berkawan... So memang akan terasa andai kehilangan mereka berdua... Cuma yang terbaik sekarang nie, Mr.H sekadar menanti dan menanti keputusan yang terbaik dari salah seorang sahabat nie... Semoga kesudahan yang baik buat persahabatan ini.. Insyaallah....

11 Mei 2013

Hari nie aktiviti Mr.H seperti biasa cuma stay kat rumah abang je melakukan aktiviti kemas rumah dan jadi babysitter untuk 4 orang anak buah Mr.H sebab abang Mr.H kerja dan wife dia pun ada kursus dekat sekolah so duduk dekat sofa sambil layan movie je la dekat tab... Broadband ada tapi malas rasanya nak online, so sampai waktu tengahari abang Mr.H call mintak tolong tukarkan mentol lampu yang terbakar... 

So keluar la kejap tinggal budak-budak nie untuk pergi ke kedai hardware untuk beli mentol dan lunch untuk hari nie... Menu hari nie nasi puteh, ayam tandoori dan kuah campur... Mr.H beli kedai mamak dekat dengan rumah je... Tak larat nak keluar pergi jauh-jauh... Lagipun bahaya tinggal budak-budak nie lama-lama kat rumah... Macam-macam diaorang boleh buat... 

Dah selesai beli terus balik rumah dan bagi budak-budak nie makan terus Mr.H naik atas mandi dan solat zohor... Lebih kurang pukul 3 petang macam tu la dengar anak buah Mr.H jerit kat bawah, "Pak Cik, Mak Tok dengan Tok Ayah mai.". Aik heran jugak Mr.H sebab mama tak cakap pun nak datang ke Penang nie... Rupa-rupanya mama datang kenduri dekat Lunas, Kulim. So terus la datang Seberang Jaya, Penang tengok anak mama nie dan singgah sembahyang zohor...

Hehehe macam biasa la kalau jumpa mama, cium dan peluk puas-puas... Soalan pertama mama, "awat gelap sangat nie.". Mr.H gelak je la... Mama datang dengan abah dan kakak Tini je, ingatkan anak-anak kakak Tini datang sekali. Kalau tak lagi riuh la rumah abang nie dengan budak-budak. So sementara mama, kakak Tini dan abah solat. Mr.H pergi dapur siapkan minum petang dulu... Bila semua dah siap solat, kami semua berkumpul diruang tamu berborak bersama-sama sementara menunggu abang dan wife dia balik...

Lebih kurang pukul 4 jugak la baru abang dengan wife dia balik bersama, biasa la hari nie birthday abang so dating berdua la pergi mana entah dan Mr.H la jadi bibik kejap.. Fuh stress... hahahaha lama dah k0t tak jalankan aktiviti jaga budak-budak kecik nie. Memang penat. Dan masa berborak jugak abang ada plan nak kumpul semua ahli keluarga dan makan malam di Restoran Nurul Ikan Bakar di Kulim... Untuk pengetahuan korang Restoran nie dekat je dengan susur keluar dari highway BKE. Makanan kat sini pun boleh tahan jugak la...

So malamnya kami semua berkumpul la di Restoran Nurul Ikan Bakar... Memang meriah la sebab ada 1 family sebelah meja kitaorang pun makan besar macam family kitaorang jugak... Siap ada kek lagi... Nasib la menu kitaorang dah tempah petang tadi oleh sepupu Mr.H so datang je 8:30 malam dah boleh menjamu selera 1 family... Seronok dapat makan-makan macam tu... Cuma kali nie adik Mr.H je Fiza yang tak ada sebab tak boleh dari asrama minggu nie... Memang 1 kenangan best la buat kami 1 family yang semakin membesar anggota keluarga nie... Kalau tak silap Mr.H dekat 20 orang jugak la ahli keluarga En Abd Hamid dan Puan Zainab nie...




Semoga akan bertambah lagi cucu mama nanti... Mr.H tak pikir lagi pasal kahwin nie... Insyaallah adik Mr.H dulu rasanya akan bertemu jodoh dari abangnya nie... hahaha marah mama lau dengar Mr.H cakap macam nie... Sekian Coretan Mr.H selama berada di Penang... Ada suka ada yang tak best jugak... Apa-apa pun Penang memang terbaik lah.

Sekian...


Post a Comment