Friday, March 8, 2013

Coretan Mingguan 2-7 Mac 2013...

Salam, alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk menulis diari kehidupan harianku disini.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       2 Mac 2013
Rasanya macam tak ada lagi entry diari aq update untuk hari sabtu, tapi untuk kali nie rasanya banyak situasi yang terjadi untuk hari nie... Semalam hampir jam 1 pagi jugak aq tidur untuk mencari bahan dan design logo untuk business plan bersama Cik Pieja. Pagi sabtu agak sibuk jugak aktiviti aq di dapur tolong mama masak dan sambil-sambil berborak bersama kakak dan adikku. Plan aq untuk hari nie memang nak balik rumah sewa awal sebab business plan tak siap lagi. So nak kena jumpa geng trio aq (Cik Pieja dan Cik Kamila) untuk mintak pendapat dan idea diaorang untuk bisness "wedding door gift". Sementara menunggu mama siap masak, so tulis la blog nie dan tengok kejap facebook. Dalam pukul 2.20 petang, aq bertolak balik ke rumah sewa, perghhh cuaca lebih kurang 42 darjah celcius la... Memang panas sangat-sangat... Laju jugak la aq bawak moto. Sampai je rumah sewa tepat pukul 3 petang. Rasa macam ikan baru lepas goreng je bila sampai. Rehat kejap dan mandi. Jam 4.00 petang Cik Kamila datang ambil aq kat rumah sewa dan kitaorang start buat discussion di kedai mamak Yasmeen... Hampir sejam jugak bincang dan mula menaip. Dalam pukul 5 kami pindah tempat discussion ke kedai makan dekat Taman Mahsuri dan Cik Pieja pun sampai untuk sambung berbincang bersama... Hampir dua jam jugak perbincangan kami bersama dan lebih kurang pukul 6.55 Cik Pieja dan Cik Kamila hantar aq semula ke rumah sewa. Rehat kejap untuk mandi dan solat. Jam 8.00 malam, hujan mula turun dan perbincangan untuk assignment kitaorang baru 50% siap... Lebih kurang jam 8.25 geng trio aq kembali semula datang ambil aq untuk meneruskan discussion. Hadoi segan jugak bila orang datang ambil dan hantar nie... Tapi nak buat macam mana, cuaca tak mengizinkan. Mak Cik depan rumah nie pandang semacam je... Relax ye makcik, diaorang BFF saya je... hehehe kami tak pergi kedai yang selalu kami berjumpa iaitu D'Aman cafe tapi kali nie kami cuba kedai baru pulak, Restoran Masakan Cina Muslim dekat pekan Jitra. Akak yang ambil order tu macam tak mesra pelanggan je. Muka masam macam air yang aq order je.. hehe air barli limau ais... So dekat pukul 10.30 diaorang hantar aq balik dan netbook aq tinggalkan kat Cik Pieja untuk dia sambung siapkan di rumah... Seriously memang tersangat penat hari sabtu aq tapi enjoy keluar dengan diaorang berdua nie... Ada je lawaknya. Apa-apa pun thanks sahabat sebab selalu tolong SU nie... Malam tu sms dengan sahabat kejap sebelum dibuai mimpi... Sms-sms lama masih aq renungkan... Masih memikirkan si dia...

3 Mac 2013  

Hari ahad aq agak awal aq ke politeknik, walaupun kelas Microwave aq dah selesai lab, aq still kena pergi awal jugak untuk check kerja yang dilakukan oleh Cik Pieja semalam... So menuggu la dekat tepi bengkel sementara muncul dua sahabat aq nie... Diaorang ada kelas tamadun islam pagi nie... Hehe jadual kitaorang memang tak sama untuk sesetengah subjek, so ada subjek-subjek tertentu je yang kitaorang dapat bertemu untuk buat perbincangan berkumpulan... Akhirnya muncul jugak dua sahabat nie, alhamdulillah banyak jugak yang dah siap dan aq rasa dalam 75% dah. Cik Pieja ada hutang dengan Puan Nora satu lab, so dia kena la buat lab dan tinggallah aq bersama Cik Kamila, yang Cik Kamila nie nak jumpa pensyarah dekat unit exam so aq pun follow sekali la dia, bukan apa, boleh lepak sambil sambung kerja dalam bilik air cond, sejuk sikit... hahaha dalam jam 9.45, Cik Pieja sms beritahu yang dah selesai lab, yang Cik Kamila nie tak settle lagi bincang dengan lecturer. So aq gerak sorang-sorang pergi dekat kerusi batu(tempat meeting kitaorang) hehe.. Jam 10 hingga hampir jam 11 tu memang cuba tambah la apa yang kurang dalam assignment kitaorang tu. Sebelum nak masuk kelas tu, rasa lapar pulak sebab masing-masing tak breakfast lagi, so kafe kering dekat je dengan kerusi batu, so beli la breakfast dan time lalu je kat kafe, mata budak lelaki asyik pandang je ke arah kitaorang... Hadoi, tak payah tengok sangat la teman-teman gue ya.... haha biasa la, dua-dua comey so banyak la mata memandang... Dalam kelas suasana tenang je dengan gelak tawa kami bertiga sambil breakfast sebelum kelas bermula... Biskut apa entah Cik Pieja nie beli, sedap jugak rasanya... Rasanya biskut susu kot.. So kelas En.Sumazlin (Entrpreneurship) nie belajar topik 6 dan sambil-sambil tu kitaorang ada tunjukkan hasil business plan yang hampir siap untuk dapatkan pendapat En.Sumazlin... Banyak jugak idea dan tambahan yang dicadangkan... Next class pukul 2.00 petang, Engineering math, perghhh mengantok sangat-sangat. Rasa macam nak tersembam muka dekat meja je... Malamnya cuma rehat-rehat je sambil mesej dengan sahabat baru... Tak ada aktiviti sangat nak dilakukan... Cuma merenung dan membaca kembali sms-sms bersama Mysygku Lia....

4 Mac 2013

Pagi nie aq dikejutkan dengan sendirinya, tepat jam enam pagi aq terjaga dari tidur... Rasa hairan sangat-sangat sebab kedudukan tempat tidurku berubah... Dan yang paling pelik sekali bila terjaga aq tak berbaju dan bajuku dikaki... Sedangkan aq ingat yang tidur semalam memang aq pakai baju... Lagipun aq tak boleh tidur tanpa baju sebab cepat kena selsema... Antibody tak kuat... Seharian aq fikirkan kenapa jadi macam tu... Selepas subuh mataku dibawa kembali kepada lelap mata ini... Kelas pagi nie dimulakan dengan kelas Puan Juliana yang menggantikan Ketua Jabatan yang berkursus... Fuhhh best sangat.. Kelas teori yang dulunya dua jam dah jadi satu jam sahaja... Esoknya ada kuiz pulak... Lepas habis kelas terus aq sms Cik Pieja tanya dia ada dekat mana... Selalunya lepas kelas KJ aq akan study dengan dia dan Cik Kamila... Dia reply sms aq dan dia ada kat rumah? Pelik jugak sebab selalunya time macam tu selalu ada kat kafe. So aq pun balik rumah sewa dan rehat kejap la... Pukul 12 aq dah pergi poli semula sebab dah plan nak study dengan Cik Pieja, so study la berdua di kerusi batu sementara tunggu Cik Kamila sampai... Banyak berborak je kami berdua... hahaha buat 2-3 soalan, borak pulak memanjang... Sampai je Cik Kamila terus kami bertiga keluar ke taman siswa untuk lunch bersama... Masa kat kedai makan tu, sempat jugak kami tengok kucing dekat kedai tu tengah mintak makanan... Kesian sangat cara dia mendongak... Yang abang tu pandang awek dia je... Hampeh betul... So dah selesai makan kami kembali semula ke politeknik dan terus ke kelas di tingkat 5... Pada mulanya ada budak kelas cakap kelas postpone pukul 3 petang, so aq pun turun ke surau untuk solat. Bila masuk kelas pulak ada maklumat terbaru yang kelas dibatalkan.... haha buat penat je tunggu, so terus balik. Sebelum nak balik tu Cik Pieja ada cakap nak keluar beli barang guna baucer so nak ajak aq sekali lepas dia habis test math... Tapi tak jadi pulak.. Mungkin penat agaknya... Tak ape la.. Lain kali kita keluar... Menu makan malam hari nie Nasi Goreng Cina dan teh o ais... Tapi ada kurang sikit la rasa nasi goreng nie.. Serius aq dapat detect kekurangan nasi goreng tu... hehe dah macam pakar kan??? Dah selalu makan memang la dapat kesan... Ops... hari nie 4 March 2013.. Tahun kedua aq break-up dengan my ex... Tarikh keramat aq dan ex.... Kejap je dah 4 tahun berlalu untuk hubungan kami nie... Apa-apa pun... Nothing is need to be think anymore... Everything was a memories... Memories that will not happen again... Amin. Tak pernah lupakan dirimu walau sesaat semangat 2013... Sentiasa diingatanku...

5 Mac 2013

Hari nie sekali lagi aq dikejutkan dari tidur dengan sendirinya, alarm handphone tak sempat nak bunyi, aq dah terjaga... Pelik betul. Kerap sangat terjaga awal dari tidur... So lepas solat subuh aq kembali lelap untuk seketika sebelum bangun semula untuk ke poli. Jam 8.30 pagi ada perjumpaan dengan Penasihat Akedemik(PA) iaitu En.Akasah... Ingatkan ada pengunguman penting, rupanya cuma isi borang penilaian pensyarah je... Kelas Circuit Analysis aq dan kawan-kawan terlewat masuk sebab lama jugak perjumpaan dengan PA. Nasib la Puan Sharita nie mood ok.. Dah terlewat masuk of course la kena duduk belakang... Hehe kabur je pandangan nie walaupun pakai speck. Dan agak kurang paham la aq hari nie dengan apa yang diajar oleh lecturer. Jam 11 pagi aq ada kuiz Data Com bersama puan Ju. Alhamdulillah soalan senang sangat-sangat... Kelas pada petang iaitu kelas Entrepreneur pun ada kuiz jugak, soalan senang je cuma aq boleh terlupa pulak Macro Enviroment dan Micro Enviroment... Nasib dapat jawab jugak ikut teori logik aq... hahaha dalam pukul 5.05 petang Cik Pieja ada miss call aq, so aq call balik... plan nak teman untuk beli barang dengan baucer yang tak jadi kelmarin dah tercapai hari nie... So dia datang ambil aq kat rumah sewa dan terus kitaorang survey dekat kedai-kedai di Jitra.. Kedai first kitaorang terjah dekat B-save k0t, tapi banyak barang dah habis, so bergerak ke lokasi kedua iaitu yawata, tapi tak boleh guna baucer la pulak.. hampeh.. So next place, kedai RNK(kedai barangan komputer).. Hehe Cik Pieja ada bagi nasihat sebaik-sebaiknya dan akhirnya aq nekad beli hardisk 1 TB dengan semua baucer tu... Selesai suda baucer aq... Walau macam mana pun aq still kena pergi kedai alat tulis sebab test pad aq dan Cik Pieja sama-sama habis. So kitaorang bergerak di kedai alat tulis ape ntah yang warna hijau, aq beli test pad kat sini je... Lepas tu Cik Pieja ajak round dekat area Aneka pulak dan ternampak la 1 kedai alat tulis nie depan-depan dengan Aneka, so aq pun temankan la dia habiskan lagi RM50 baucer. Macam-macam barang jugak la dia beli, part yang best tu, cukup-cukup budget RM50 untuk kesemua barang tu, memang bijak berbelanja betul. On the way nak balik tu ternampak kedai leko mayo(keropok leko bersama mayonis) so singgah jap beli.. lama tak makan, sebab dulu time practical kak shahrom selalu beli time lepas solat jumaat... Hehe sorang amek yang small sorang amek yang medium... Hamekau, banyak betul... Ingatkan sikit je... Rasa happy kejap dapat borak & gelak ketawa dengan Cik Pieja... nak buat macam mana, aq nie sunyi je memanjang.. Aktiviti aq kalau tak depan laptop, depan tv... Itu je la.. nak keluar jalan-jalan macam petang nie? Memang tak de la.. Apa-apa pun thanks ye sahabat sudi temankan SU... Malamnya aq still cuba mencipta sms untuk Lia dan online facebook kejap, tetiba je ada chat dari Lia, so borak la kejap, just tanyakan tentang ex aq yang add dia... Terpulang la nak kawan dengan siapa pun... Tak penting pun untuk tanyakan pada aq, bukan aq yang tentukan hidup seseorang, dan siapalah aq untuk menghalang dari dia berkawan dengan sesiapa pun... Aq cuma seorang sahabat maya... Tak pasti wujudkah aq dalam dunia realiti ini? Just let my life flow with time... Unhappy mood kejap dan tidur... :')

6 Mac 2013

Hari rabu nie aq terlewat pulak bangun dari tidur, mimpi indah bersama seorang sahabat umpama realiti yang tidak lama lagi menjadi kenyataan... Insyaallah dengan izinNya... Alahai, pagi nie aq mulakan aktiviti dengan dengar lagu Unic-Sebuah Pertemuan hampir 7-8 kali jugak la... Best sangat lirik lagu nie... Cer dengar... Macam sejarah 47 hari Aariz Danial dan Dahlia Darius je... Memori indah dan duka bersama... Indah bila dikenangkan kembali, saat ketawa bersama, menangis bersama... Kesemuanya sudah dirasakan cuma dalam tempoh 47 hari sahaja.... Cukup indah buatku. Lepas dengar lagu, terus pergi mandi dan pergi bank islam. Biasa la keluar duit sikit... Dalam wallet nie ada lagi spare dalam Rm100... Aq nie biasanya macam nie... selalu minimum pun Rm50 wajib ada dalam wallet nie... Bukan apa takut emergency je... So pergi la bank kejap keluar duit sikit untuk beli komponen projek akhir aq... Dalam pukul 9.50 pagi aq dah bertolak ke Alor Setar... Actually jalan kat Alor Setar nie aq tak berapa tau sangat. Main redah je nie. hehe sampai jugak aq dekat kedai komponen elektronik CB. Aq pun bagi la list barang yang aq nak dekat akak kat kedai nie... Nasib la tak ramai orang sangat pagi nie. So tak risau sangat aq, sebab aq tak cekap sangat bawak moto dekat Alor Setar nie... Hahaha masa on the way nak balik tu, baru teringat tracing paper pulak lupa nak beli, hadoi nak patah balik memang tak la sebab dah sampai kepala batas time tu... So terus balik rumah dan call Seow khai Xiang mintak dia tolong belikan... Penat k0wt buat projek dua orang je walaupun ada 3 orang dalam group nie... Sorang lagi macam tak ada fungsi langsung... Seow buat lukis litar, program PIC dan prepare untuk pasang litar, aq pulak prepare komponen dan report akhir. Lagi 3 minggu je lagi masa yang ada... Hope siap la... Selesai je projek nie. Aman hidup nie.. Tenang sikit nak fikir final exam. Menu lunch hari nie lain sikit... Aq cuba nasi kerabu. Perghhh memang terbaik la... Original from kelantan... Petangnya ada kelas Engineering Math, on the way nak balik tu sekali lagi aq nyaris-nyaris nak langgar divider sebab kena himpit dengan kereta. Lecturer perempuan pulak kali nie... Setiap rabu je mesti akan jadi macam nie... Hampeh betul. Dalam pukul 6.15 petang, aq keluar cari dinner la. Menu hari nie simple je, nasi kahwin bersama teh o ais. Beli bungkus je dan makan dekat rumah sambil layan movie Underworld. Malamnya tak ada apa-apa aktiviti so baring je la sampai dapat call dari Cik Kamila ajak keluar untuk check laptop dia ada masalah Microsoft Office. So tunggu je la dia datang ambil dekat rumah sewa aq. Hehe malas nak keluar tapi dia dah mintak tolong so keluar la lepak dekat kedai makan Football Mache. Ramai betul orang, maklum la ada game AFC lak malam nie... 2 jam jugak la aq dan Cik kamila dekat kedai tu. Sambil-sambil install software dekat laptop dia tu sempat la gosip-gosip kejap... hahaha biasa la, lau keluar dengan Cik Kamila dan Cik Pieja memang tak lengkap la lau tak ada cerita buat kami ketawa... Dalam pukul 10.30 malam Cik Kamila hantar aq balik. Penatnya, sebab plan nak tidur awal malam nie. Penuh dengan aktiviti aq hari nie.. Tetiba je teringat dekat ex, so sms la dia kejap tanya khabar dan aq ada terjumpa keratan akhbar tentang papa dia... hehe tak pasal aq kena usik dengan dia... Jam 2.00 pagi aq melelapkan mata dan dibuai mimpi indah bersama Lia... Sentiasa mimpikan dia walau kemesraan tak lagi seperti dahulu.....

7 Mac 2013

Pagiku ini dimulakan dengan subuh yang tenang, kelas pagi ini kelas puan nora so tak boleh terlewat masuk kelas ye. Pukul 7.45 aq dah sampai ke poli. Kebetulan masa tu zalina dan Cik Kamila pun dah sampai di tempat parking. So kami bertiga berjalan bersama ke kelas. Letak beg kejap dan masa masih ada lagi 10 minit sebelum kelas bermula... Cik Kamila dan aq pergi ke kafe kering untuk beli breakfast kejap. Sunyi jugak bila Cik Pieja tak datang kelas hari nie... Ada emergency kata Cik Kamila... Tak ape la. Dalam kelas puan Nora memang mengantuk la sebab teori je memanjang. Dah habis kelas puan Nora, aq dan seow lepak di kafe tengah sementara tunggu puan Ju yang ada kerja. Maklumlah kelas projek so kena la jumpa penyelia projek untuk bagi laporan mingguan... Lepas seow dah selesai makan terus aq, seow dan phun pergi ke unit exam... On the way nak pergi ke unit exam tu, aq diam je dengar dua orang budak cina nie sembang dalam bahasa cina. nasib aq la dapat group dengan mereka berdua nie...  Masa dekat unit exam tu seow ada bagi kesemua bahan untuk aq siapkan report akhir untuk projek kitaorang... Puan Ju tak dapat nak jumpa kami bertiga la pulak. So aq pun balik la ke rumah sewa. On the way nak balik tu beli terus la lunch... hehe menu hari nie nasi kerabu lagi. Cuma lauk je berubah sikit... Dah selesai lunch mula la mata nie mengantok, jam baru pukul 12 tengahari. Kelas Tamadun Islam pukul dua so sempat la lau nak tidur dulu sejam pun jadi la... So terlelap la mata nie kejap sebelum aq dapat call dari no yang aq tak kenal... Rupa-rupanya En Entrepreneur yang call, dia ada cadangkan aq pergi dengar taklimat tentang basic accounting dekat bilik celcom dengan kelas DET6B k0t... Hehe 50:50 je aq pun nak pergi sebab memang penat sangat hari nie.. Lepas dapat call tu terus tak boleh nak sambung tidur dah... Terus capai towel dan mandi.... Kelas jam 2.00 petang, Wawa dan Azira tak datang kelas la pulak. So tinggal aq dan Amalina je la untuk group present dan kebetulan slide present ada dekat Azira. Hehe hari nie baru aq dapat dengar Amalina tu cakap dengan aq. Terkejut jugak. So balik rumah sewa terus kemas beg dan bertolak balik ke rumah mama, alhamdulillah selamat sampai jugak aq. Bagi je salam terus aq menuju ke dapur... Seriously lapar sangat-sangat... So makan je la sementara tunggu mama balik... Aktiviti petang nie cuma tengok berita je. Malam pulak aq habiskan masa di facebook, blog dan layan semanis kurma bersama mama tersayang... Topik malam nie "tinggal serumah dengan mertua". Menarik jugak... Rasanya tak ada apa-apa lagi nak dicoretkan lagi... Kerinduan terhadap semangat 2013 tak pernah pudar walau dia tak tahu bertapa aq disini merindukan dia yang jauh disana... Sentiasa buatmu Lia...

Sekian Coretan mingguanku....
Post a Comment