Wednesday, December 11, 2013

Cerita Balik kampung.. Bateri Handphone Clone...



Hai, dah lama rasanya Mr.H tak update cerita diari kehidupan Mr.H kan? Asyik berjiwang dan dengan puisi saja. Hari jumaat yang lepas Mr.H dan Akak sekeluarga balik ke Kedah. Ye la, sedar tak sedar dah lebih dari sebulan Mr.H menetap di Manjung nie... Memang tak sabar sangat nak balik sebab dah rindu sangat kat mama walaupun baru je 2 minggu lepas mama ada datang kat sini... Lagipun nak hilangkan stress la bila abang Mr.H macam marah je bila Mr.H stay kat sini. Target Mr.H memang nak terus menetap disini je. Macam malas dah nak kembali ke Penang dan Kedah untuk kerja kat sana. Tapi tak tau la kan kalau rezeki Mr.H ada kat sana..

So dalam pukul 7 malam jugak la kami bertolak dari Manjung nie sebab akak baru habis kerja. Penat wooo balik dari kerja terus balik kampung... Tapi masa-masa macam nie je la nak curi untuk balik pun. Sepanjang perjalanan Mr.H hanya melayan instagram je sambil gelak tengok gambar-gambar sahabat di Instagram. Lebih kurang jam 12 tengah malam baru kami selamat sampai di Kuala Nerang, Kedah. Mama dah tidur masa kami sampai. Cuma abah je masih berjaga sambil menonton tv. Penat memang penat. Mengantok pun ada tapi sempat lagi la Mr.H masuk dapur dan makan nasi. Hehe selera bila balik rumah mama nie...

Keesokkan harinya, sabtu pagi masuk dapur terus salam dan peluk mama. Rindunyaaaaa... Kebiasaannya macam tu la. Sebab Mr.H antara anak mama yang tak pernah tingggal di asrama so memang rapat la dengan mama. Pagi tu jugak dekat 5-6 kali mama cakap "hang pi potong rambut". Mr.H gelak je sebab memang sayang nak potong rambut waktu zaman belajar nie. Panjang tu memang la panjang dan bila bangun pagi macam rupa singa pun ada... Hahaha so dah siap mandi dan ready nak pergi potong rambut. Tapi motor pulak tak ada sebab abah bawa pergi ke kebun. 

So mintak kunci gebu(kereta mama) la nak drive. Dah lama Mr.H tak drive so bawak je la. Memang rasa lain sangat sebab rasa takut tu still ada lagi... Sampai je kat kedai gunting rambut kena pulak tunggu hampir 1 jam sebab ramai pulak yang mewarna rambut hari nie. Siap je potong rambut terus balik rumah dan mandi... Aktiviti petangnya cuma ber-dating dengan mama je la sambil makan buah pelam yang di petik kat pokok depan rumah nie. Mama ada jugak cerita ada orang mengandung mintak buah pelam(mangga) dekat depan rumah nie. Mengidam. Alhamdulillah pokok nie pun selalu je ada buah dan dapat jugak orang dekat taman nie merasa. Hope buahnya tak pernah putus dari terus berbuah.


Memang best pekena dengan kuah rojak Mak Bee.... Sedap!!!
Keesokan paginya, Mr.H dah pergi ke bank untuk keluarkan duit mama. Sememangnya Mr.H la akan diberi tanggungjawab untuk keluarkan duit dari account nie. Masa dalam perjalanan ke Bank tu. Ada la ternampak seorang awek nie dari jauh. Tapi Mr.H tak sure la samada betulkah si dia atau Mr.H yang tersalah pandang. Bila update di instagram. Rupanya memang si dia.Dia komen "rasanya macam nampak cik abg nie td, hehe...  Salah seorang sahabat di Instagram. Cantik orangnya. Mr.H tak perasan sangat wajahnya tapi seluar jeans yang dipakai itu yang membuatkan Mr.H teringat pada si dia... Insyaallah nanti kita bertegur sapa dan berborak-borak ye dik...

Awal jugak kami bertolak balik sebab kalau balik petang takut hujan malam pulak di Manjung nie. So sebelum balik ke Manjung, kami singgah dulu di Kedah Medical Center(KMC) untuk ambil duit claim bila anak buah masuk dekat sini hari tu. Selesai je kat situ kami bergerak ke Sentosa. Kat sini adalah pusat / gedung telefon bimbit yang besar di Alor Setar. Ala macam low yat tuuu... Buat apa kat sini? Ceritanya malam sebelumnya, Mr.H ada meng-google nak cari info samada bateri original boleh tak digunakan untuk handphone clone. Maklumlah, Mr.H guna handphone clone je.


Kedah Medical Center (KMC)
Akhirnya maklumat yang dicari dapat jugak. Yup. Boleh guna bateri ori pada handphone clone tapi kena tengok jugak kesesuaian dari saiz, power support dan jenis handphone jugak. Macam Mr.H nie guna handphone Samsung Galaxy Grand GT-19082 tapi clone Malaysia bukan Taiwan ye. Lega bila tukar bateri sebabnya dulu dekat 10 kali sehari cas handphone nie. Baterinya macam orang tengah penat berjogging minum air mineral je. Memang cepat cas dan cepat kong... Lepas je selesai di Sentosa, kami bergerak ke Perkarangan Stadium Darul Aman untuk beli barang-barang sekolah anak buah sempena karnival kembali ke sekolah...


Kiri Bateri Clone dan Kanan Original... Memang berbeza...

Bateri dah dapat ... Kita minum dulu... Favourite...
Sepanjang perjalanan Mr.H just tengok je kereta kat sebelah kiri, macam-macam ragam boleh tengok, ada yang si isteri tengah lena, couple bermanja dan macam-macam lagi la. Jam 3:00 petang kami singgah di RnR Bukit Merah untuk lunch di KFC. Ramai jugak orang singgah masa kami sampai. Selesai je makan terus continue perjalanan dan pit stop di RnR Taiping pulak untuk Solat Jamak Zohor dan Asar di situ...Lebih kurang jam 5:00 petang kami sampai di Manjung, Perak. Mak aiii memang penat... Tak sempat nak masuk rumah lagi mama dah call tanya samada dah sampai ke belum...


KFC pulak... Memang tak sihat la sebulan nie asyik bantai fast food macam nie je... Hehe
Seriously dapat balik dua hari pun dah cukup happy bila dapat menatap wajah mama dan habiskan masa mendengar cerita dari mama disamping hal tak diduga bertemu dengan rakan instagram. Memang suatu kenangan yang best la. Entah bila nak balik Kedah pun tak tau la sebab macam lambat lagi je nak balik sana semula.... Apa-apa pun fokus kembali mencari kerja sampai dapat dulu... Maaf kalau entry nie panjang dan membosankan... Tulis diari memang suka merepek 2-3kilo baru best... Thanks for reading dan support Mr.H disini, Instagram dan Fan Page Diari Samprit Ungu di Facebook.... 

Sekian Coretan Hati....
Post a Comment