Thursday, July 19, 2012

Samprit Segar dan Agar-Agar Kering!!!

Salam,


alhamdulillah, seperti yg aq janjikan hari nie nak update pasal kuih raya yang sedang mama aq buat. Samprit Segar dan Agar-Agar Kering. Jom layan gambar dulu.... Hehehe


Adik aq yang tengah potong ceri

Dah siap dibakar...


Testing oven baru... Fail.. hehe

Kaki dia terlebih bakar..

Sexy ladies.. hahaha

Lipstick (ceri)

Original dari tangan seorang ibu....

Proses meletak ceri

Cantik tak??

Menunggu giliran untuk dibakar...

Kami di dalam oven!!!

Sedang dibakar...

Oven baru... Lembab sikit tapi boleh la...

Siap dibakar. Macam samprit susu kn??

Proses menyimpan sebelum packaging...

Tukang bakar kuih merangkap senior engineer packaging. haha


Samprit Segar... Asli buatan Cik Nab.....

Siap untuk dijual 40 biji Rm13 sahaja...

yang nie 60 biji Rm 23 sahaja....

Haaaa kat atas tu la produk family dan resepi rahsia krabby patty... hahaha mengarut... tu la proses membuat kuih raya oleh keluarga Cik Nab. Samprit Segar tu adalah menu utama la. Budak yang bakar tu menyebok je nak masuk gambar dia dalam blog kecik nie.. hahaha memang pakai tangan ye kuih buatan Cik Nab nie.. Tak de guna mesin untuk tekan kuih guna acuan antik tu. Tak ada jual dah acuan tembaga tu.. Kalau ada pun yang plastik. Tapi bunga dia tak cantik macam yang acuan tembaga nie. Untuk tempahan nanti tengok ikalan dekat mudah.my. Taip je Samprit Segar. Malam nie baru nak masuk iklan. Segala urusan hanya dengan assistant account+promoter merangkap kakak aq yang no 2. Hahaha COD area Kuala Nerang, Jitra, Kulim, Penang(seberang jaya sahaja).Jom layan gambar kat bawah pulak

Agar-agar kering yang belum kering. hehe

Zoom in sikit...

haa yang nie dah nak kering.. kalau jemur 2-3 hari lagi baru kering sepenuhnya..

Putih+Hijau.....

Hijau dan Oren...

Oren......

Yang kat atas nie agar-agar kering.. Proses nak membuatnya memang ambil masa sebab kalau cuaca panas memang cantik la. Nak buat agar-agar kering nie agak rumit la, nak kena jemur lepas tu nak kena alihkan supaya semua bahagian kering dengan sempurna. Kalau dekat Pekan Rabu Alor Setar rasanya RM10 untuk 1 tuppaware nipis tu dlm 200 gram macam tu la... Tapi yang nie kitaorang jual 500 gram. Harga aq tak sure la berapa. Tapi rasanya dah tak ade dah untuk tempahan sebab memang limited offer je... Sorry....

Sememangnya buat kuih nie penat giler. Serius, aq yang tukang bakar nie pun rasa tak larat sangat-sangat. Tapi sebab nak tolong mama, tak kisah la. Kalau dulu awek nak jumpa, walau jauh pun sanggup pergi. Ini dengan mama sendiri tak kan nak berkira kan?? Semoga Samprit Segar mencapai target tahun nie... Insyaallah.. Thanks for reading... 

Sekian!!!


Post a Comment