Thursday, July 11, 2013

Kisah Hari Pertama Berpuasa...


Hahaha first time Mr.H create story macam nie taw.... Saje je nak share pengalaman hari pertama berpuasa bersama family. Rasanya hari nie kot first time sejak masuk poli berpuasa dengan family sebab tahun lepas kalau tak silap Mr.H cuma berbuka puasa di rumah sewa dengan kawan-kawan... So macam mana permulaan hari nie? Jom layan story Mr.H kat bawah nie.

Punya la semangat nak sahur, Mr.H kunci jam pukul 4:00 pagi. Bunyi je fon tu rasa macam nak baling je ke dinding... Mata mengantuk lagi... Ye la, 2-3 jam je tidur memang berat la mata nie nak bangun... Semalam memang nak tidur awal... Lepas makan nasi lebih kurang jam 11:30 malam Mr.H layan game dekat Tab sampai tertidur la... So bangun je buka pintu bilik tengok senyap je. Memang sah tak ada yang bangun lagi... Seperti biasa, kalau time sahur Mr.H akan buka TV kuat-kuat sebelum ketuk pintu bilik semua orang... Lepas dah basuh muka terus nak kejutkan mama... Tapi confused kejap sebab tak confirm mama tidur bilik mana 1. Hehehe rumah Mr.H nie ada 7 bilik. Mama kadang-kadang tidur bilik no.1 atau no.5.

So try je la ketuk pintu bilik no.1 dan mama pun terjaga... Yes... Tepat jugak.. Tapi part yang paling tak best nak kejut adik kesayangan nie bangun la... Mak aiii, dia punya tidur dasyat giler. Kalau kereta kebal lalu pun belum tentu nak bangun. Hehe tapi tips mama nak kejut dia, buka pintu bilik dan on lampu je... Confirm bangun dengan muka bebai... hahaha so pagi nie Mr.H kat dapur la tolong mama sediakan makanan. Mama goreng ikan masin je... Pembuka selera tu. Serius bila makan time sahur rasa tambah selera nie. Sambil-sambil tu Mr.H keje dok makan buah manggis je la. Memang favourite nie... Nak makan semalam terlupa so sahur nie la makan puas-puas... Ye la 4kg tu, biar lama-lama busuk pulak...

Dah siap sedia makanan Mr.H makan berdua je dengan mama sebab adik dan abah still tak mau bangun. Mulanya rasa macam tak nak makan je. Tapi ayat mama dari Mr.H dari mula puasa masa kecik-kecik dulu tetap sama setiap tahun "makan la sikit, esok hang tak larat". Hehehe setiap tahun akan dengar ayat tu. Kalau tak Mr.H yang kena pasti adik Mr.H yang akan kena... Nanti bila dah kerja jauh-jauh mesti rindu nak dengar ayat tu lagi... Lepas je siap makan, terus masuk bilik dan mengadap lappy yang tak shut down dari semalam. Maklumlah kaki download macam Mr.H nie memang selalu download movie sebelum tidur dan tinggal je lappy tu on sampai pagi...

Buka je facebook penuh newsfeed dengan status sahur dan ucapan selamat berpuasa... So Mr.H pun update la 1-2 status... 


Mata nie memang nak terpejam dan tersembam dekat lappy dah. Mengantok sangat. Tapi tahan je la sebab tidur sebelum subuh takut tak jumpa subuh tapi jumpa zohor terus... Hehe so jam dah pukul 6 pagi, terus Mr.H pergi mandi dan solat subuh sebelum kembali tidur sehingga jam 9:30 pagi... Bangun je memang berat sangat badan nie... Serius tak larat je rasanya. Aktiviti untuk hari nie Mr.H berjaya siapkan update "6 Julai Kenangan di Titi Hayun & Pantai Murni..." yang mengambil masa lama sangat untuk update entry tu. So lebih kurang 70-80 gambar, Mr.H pilih beberapa gambar yang terbaik je untuk dimasukkan dalam entry tu. Tapi suatu kepuasan sebab entry tu Mr.H dah belajar tukar font dengan edit HTML code. Susah tapi best la untuk subjek baru dalam dunia blogger nie..

Selesai je update terus shut down lappy dan masuk dapur nak tolong mama masak... Tapi mama suruh kemas bilik stor pulak, So kemas je la dengan berdebu giler bilik tu... Well biasa la rumah baru lepas renovate, memang penuh dengan debu la... Alhamdulillah, separuh dari bilik tu, sempat Mr.H kemas... Selebihnya bersambung esok je la sebab memang dah penat sangat Mr.H petang nie.. Rehat kejap, mandi dan solat asar sebelum mama suruh pergi ke bazar ramadhan... So keluar la nak pergi ke tapak pasar ramadhan. Tapi terkejut jugak sebab sunyi sepi je. Selalu dah bertahun bazar ramadhan diadakan disitu. Ronda la kejap dekat pekan nie nak cari bazar ramadhan. Ronda punya ronda last-last jumpa jugak dekat Pasar Pekan. Dekat je dengan taman mama Mr.H. 

Buat penat je pusing jauh-jauh... Tak suka sangat diaorang buat kat sini sebab tempat tak bersih sangat dan sesak sungguh dengan orang nak cari parking... Target Mr.H cuma nak cari kuih pelita dan air laicikang je. Besar jugak la tapak dekat sini sampai kena pusing 1 round baru jumpa orang jual air laicikang tu. So dah dapat apa yang dicari terus balik rumah dan kembali mengadap lappy sementara menunggu azan magrib. Menu hari nie nasi goreng putih, gulai udang campur rebung, gulai daging campur pisang, ketam goreng masak sos, masak kicap ayam dan ikan goreng. Dan untuk kuih cuma kuih karipap dan kuih pelita je. 

Apa-apa pun permulaan hari pertama nie memang puas la walaupun rasa penat tu lebih sikit la dari hari-hari biasa... Hope esok akan lebih baik dari hari nie la... Kemungkinan mama akan pergi penang esok so tinggal sensorang je kat rumah... Aktiviti yang pasti tidur je la dengan sepuas-puasnya. Rasanya setakat itu saja coretan kali nie... Mood pun dah hilang... Tak ape lah.... Thanks for reading....

Sekian Coretan Hati....

Post a Comment