Friday, June 8, 2012

Hati Adalah Salah 1 Keajaiban~~it's True...

Salam, 


HEHEHE kali nie aq nak share sikit status dekat facebook yang aq rasa menarik la untuk didengar... Ayatnya lebih kurang macam nie...


Cikgu : Murid2.. Sape yg tahu apakah 7 bende ajaib dalam dunia?
Boon Kok Keong : Piramid cikgu..
Cikgu : Bagus...lagi siapa yg tau..sila bangun..!!!
Gopal : Taj Mahal..cikgu..
cikgu : Bagus...lagi....!!!
Husin : HATI..cikgu..!!!
Cikgu : Aik..kenapa pulak hati ???boleh kamu terangkan pada kelas..???
Husin : Sbb hati manusia ni.. Orang x nampak. Tapi boleh rasa.. Kalau hati menangis.. Xde sape buleh dengar. Dalam hati ada macam2 rasa..marah,geram,kecewa,gembira dan macam² lagi. Tuhan ciptakan
hati manusia ni sama tp tak serupa. Bende² yg manusia cipta tu bukannya ajaib cikgu.. Itu cuma tinggalan sejarah lama. Sbb manusia hari ni.. Boleh buat bende² yg serupa dengan bende² tu semua.tapi xde sape yg buleh cipta hati manusia..cikgu...!!!
Cikgu : (tersenyum)



Bijak kn si Usin tu... Kadang-kadang aq pun tak terpikir yang hati nie adalah sesuatu yang sangat unik dalam kehidupan seseorang manusia... Cuba tengok satu per satu jawapan si Usin tu...


1) Hati manusia orang tak nampak tapi boleh rasa..
   ~~>Tepat sekali... hati manusia nie susah nak tengok kecuali time pembedahan je.. hehe merepek je aq nie..          
          tapi hati manusia boleh dirasa... Betul kan??


2) Hati menangis tak ada sesiapa yang mendengar...
  ~~>Pun tepat... kalau hati seseorang tu sedang menangis(sedih) tak ada orang lain yang boleh mendengar.... 
         Serius. Contoh: dua orang sedang duduk di satu meja, seorang tengah sedih sangat.... yang sorang lagi tenang 
         je makan mee maggie... Confirm yang tenang tu tak dengar kan hati orang yang tengah sedih tu menangis... 
         hahaha...


3) Hati ada macam rasa dan perasaan tu berbeza walaupun bentuk hati nie sama....
  ~~> Betul jugak kan... Bentuk hati nie sama je Allah ciptakan. Cuma rasa untuk seseorang tu tak sama dalam suatu masa. Ada yang tengah sedih, ada yang happy, yang nak marah, yang frust dan macam-macam lagi.


4) Ciptaan manusia itu hanya tinggalan sejarah.
  ~~Memang betul. Semua tu hanya tinggalan sejarah untuk manusia di abad nie hargai dan menilai usaha orang zaman
       dulu membina mercu tanda pada zaman kegemilangan. Tapi memang terbaik la orang-orang zaman dulu kan?        
       Buat piramid tak de nak pakai Crane pun macam zaman sekarang... tapi perubahan zaman tu untuk ke arah
       memudahkan manusia. So sebagai manusia, sejarah itu guru untuk berjaya pada masa akan datang. Chewah
       ayat.. Macam doktor falsafah je.. hehehe tak boleh blah betul aq... 


5) Tak ada siapa pn yang boleh cipta hati(kecuali Allah S.W.T)
  ~~> Orang jepun yang kaya dengan teknologi, orang China yang hebat dalam membuat barang yang sama rupa pun belum ada yang boleh cipta hati manusia... sebab hati ini istimewa. Suatu ciptaan yang amat bernilai dan perlu dijaga dengan sebaiknya.


Moral of da story: Hati itu salah 1 ciptaan yang terindah untuk manusia... Dulu orang aq pun terpikir macam mana la bentuk hati nie... ramai yang cakap macam nie



tapi setelah tamat sekolah tingkatan 5, barulah aq tahu yang itu bukannya hati yang sebenar... itu hanyalah gambaran semata-mata... Hati yang sebenar adalah seperti yang di bawah ini...

Hehehe 

Hakikatnya hati yang sebenar tak kurang menariknya... Jagalah hati anda baik-baik ok... hehe
Sekian!!!
P/s: Mengarut sungguh entry kali nie kn3??




Post a Comment